Президентът на Руската федерация Владимир Путин се обади на премиера Бойко Борисов и му пожела успешен трети мандат.

Путин и Борисов са обсъдили доброто развитие на търговско-икономическите отношения между страните, като са подчертали и увеличението с 20% на руските туристи в страната ни и ръста от 18% на двустранния стокообмен. Според двамата тези параметри не отговарят на потенциала на отношенията между България и Русия, а евентуалното им увеличаване би било от взаимен интерес, съобщи пресцентъра на ГЕРБ.

По време на разговора двамата обсъдили и темата за реализацията на големите енергийни проекти у нас, като акцент е бил безспорния взаимен интерес от изграждането на европейския газовия хъб "Балкан" на българска територия.

Обсъде бил и проектът за АЕЦ - Белене, като Борисов заявил, че правителството търси стратегически частен инвеститор за развитие на проекта.

Путин и Борисов разговаряли и за събитията, посветени на 25-годишнината на българо-руския договор за приятелски отношения и сътрудничество, която е на 4 август 2017, както и за навършването на 140 години от Освобождението на България, което ще се отбележи през 2018 г.