Вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов проведе среща с превозвачите в МРРБ за новата цел на тол системата. Няма как да влезете в моите отговорности, дори да бихте искали. Дайте ни формулата на успеха, призова Караджов превозвачите.

Той ги увери, че проявява абсолютна добронамереност спрямо тях. Караджов излезе и с предложение към тях да излъчат 4-5 човека от техния бранш, а МРРБ свой представители, с които да формират работна и експертна групата, в която да обсъдят тол системата.

По време на срещата с регионалния министър превозвачите се обявиха против въвеждане на новата цена на тол таксата за второкласната пътна мрежа с аргумент, че ще натовари вътрешния транспорт. Превозвачите поискаха оставане в сегашното положение, при което тол такси се плащат само за магистрали и първокласни пътища, а автобусите да се облагат с 0 стотинки на километър.

Превозвачите настояха още да има забрана за транзитен трафик и ако се заложат 3 000 км на тежкотоварен автомобил като изискване и като ги изминат, да използват определена вид отстъпка.

Превозвачите настояха да се отвори проходът Петрохан и да не се пуска тежкотоварният трафик над 12 тона.

Превозвачи демонстрираха протестна готовност в цялата страна
Обновена

Превозвачи демонстрираха протестна готовност в цялата страна

Полицията спря блокада на пътя преди ГКПП "Кулата"

Председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев посочи, че всички превозвачи подкрепят точно такъв подход - да се излъчат представители за работна група, които говорят на експертна плоскост, а не да се говори за превоз на товари.

Твърдо подкрепяме този подход да има експертиза разговорите, защото това, което чухме от колегите, са нашите предложения в по-голямата си част, уточни Арабаджиев.

Председателят на Камарата на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова също вярва, че със сформирането на работна група ще се намери решение за бъдещето на превозвачите.