България ще търси съгласие от партньорите си по четири приоритетни области. Това е станало ясно по време на проведената в София трета работна среща на представители на тройката председатели на Съвета на ЕС Великобритания – Естония – България, съобщават от правителствената информационна служба.

Приоритетните области са „Растеж, работни места и конкурентоспособност“, „Миграция и сигурност“, „Енергиен съюз и политики за климата“ и „ЕС на световната сцена“.

От „Дондуков 1” поясняват, че окончателното фиксиране на приоритетите минава както през консенсус на трите страни, така и след консултации с Европейската комисия, с председателя на Европейския съвет и с Европейската служба за външни отношения.

По време на днешната среща тройката е определила план-графика за провеждането на съвместната подготовка по общата програма и приоритети на ЕС от средата на 2017 г. до края на 2018 г. Представители на генералния секретар на Съвета на ЕС са взели участие за пръв път.

Структурата на общата програма трябва да бъде готова до юли след консултации с Генералния секретариат на съвета. Трябва да бъдат определени и сроковете, в които да бъде завършена, поясняват още от Министерския съвет.

Екипите на трите страни разполагат с време до края на годината, за да дадат своя принос по проекта на обща програма, включително и законодателните досиета и събитията, по които ще работят председателствата.

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева коментира, че определянето на съвместни приоритети и конкретизирането на законодателни досиета е ключово за успеха и на всяко отделно председателство на Съвета на ЕС.

През май ще се състои следващата среща на триото. Тогава домакин ще бъде Великобритания.