Утре се провежда първата работна среща на триото Великобритания-Естония-България за ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Темата събра на една маса две парламентарни комисии - по външните работи и европейските въпроси, за да изслушат депутатите разясненията на ресорния вицепремиер Меглена Кунева.

Тя обяви, че за нашето председателство през 2018 година трябва да си изберем един от десетте приоритета на ЕС и да работим по него през цялото време.

Ако изберем електронното правителство, за тези две години трябва да направим лъвски скок, подчерта Кунева, като изтъкна, че ще трябва да сме силни и в приоритетите, които ще си изберат другите две страни от триото.

Вицепремиерът е убедена, че трябва да акцентираме повече там, където имаме силни работни групи и изявени личности, които могат да изведат преводен процес успешно.

Станаха ясни и основните направления, които вече се очертават - работни места, растеж и конкурентоспособност, миграция и сигурност, околна среда и енергиен съюз. За поемане на председателските функции от страната ни няма да е проблем, че не сме част от Еврозоната, изтъкна специално Кунева, гарантирайки, че е водила нужните разговори по въпроса.

Депутатите пък поискаха да разберат дали администрацията ни има способността да свърши работата, както и дали министерствата, които "дърпат" към различни приоритети, могат да постигнат консенсус. Нужна е приемственост, през 2018 година може да има друго правителство, сметна пък бившият външен министър Кристиян Вигенин.

Великобритания е решила, че каквото и да стане на референдума за членство в ЕС, ще председателства Съвета в тройка, това е, отсече Кунева.
Тя напомни на депутатите, че на нас ще се падне в края на ротационното управление да докладваме за разширението на ЕС с нови страни членки.