Спирането на газа ще бъде пагубно за химията, металургията, стъклопроизводството и машиностроенето. В най-добрия случай това ще означава много по-високи цени. Това заяви пред Нова телевизия председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Това ще се отрази много лошо и на най-експортно ориентирания ни бранш, който дава най-много принос за българския експорт - машиностроенето, защото редица технологични процеси са на газ.

"По веригата ще бъдат засегнати всички", каза още той.

По думите му въпросът не е да изчисляваме щетите, а да ги предотвратяваме. "Имахме един месец време да осмислим и да се подготвим за новия начин на плащане, който "Газпром" основателно е поискал от нас. А е основателно, защото, по думите на Велев, "правото днес няма никакво значение - може да се блокират активи на държави, на корпорации, върховенството на правото вече не означава нищо".

Според него лесното решение в създалата се ситуация е да се открие наша сметка в рубли и в "Газпромбанк".

За българския бизнес това би дало време да се пренастроят, тъй като "не можем от днес за утре да променим нещата".

Руското искане "газ-рубли" - ПР ход за вътрешна консумация

Руското искане "газ-рубли" - ПР ход за вътрешна консумация

По този начин Владимир Путин иска да покаже, че Русия е силна и че тя също може да налага правила

Припомняме, че искането за плащане на руския газ в рубли идва, след като на 31 март руският президент Владимир Путин подписа указ, според който всички държави, смятани от Русия за "неприятелски", трябва да плащат синьото гориво чрез сметки в "Газпромбанк", като плащанията в евро и долари ще бъдат превалутирани в рубли.