Мораториумът върху цените на тока не е добро решение. Това смята евродепутата от ЕНП/ДБ Радан Кънев. Той определи този мораториум като провокация на ГЕРБ и популистко решение, на което управляващите партии "леко се парализираха". Самият мораториум обаче, по думите му е "дърварски соц начин" за реакция, а и не гарантира по никакъв начин оцеляването на българските домакинства.

Според Радан Кънев ситуацията в парламента била такава, че е трябвало да се вземе парламентарна почивка и да се реши каква е стратегията на коалицията.

Петър Ганев: Правителството стъпва на ляв популизъм за цената на тока

Петър Ганев: Правителството стъпва на ляв популизъм за цената на тока

Налагането на мораториум било най-лесният път

Според Радан Кънев правилното решение е: "В момента държавата реализира тройни приходи от въглеродни емисии спрямо заложените в бюджета. Това са средствата, които трябва да бъдат използвани като буфер, като компенсация на тези доста спекулативни цени на тока", каза Кънев. За компенсация на потребителите е трябвало да бъдат използвани приходите от въглеродни емисии, заяви евродепутатът.

Коалицията е очевидно трудна, но това е волята на гражданите и волята на избирателите на отделните партии. Радан Кънев ясно разчита сигнала - управление без Борисов. Според него няма опиянение, а е очевидно е, че предстои много работа.

"Ние имаме такава избирателна система - за добро или зло, аз бих казал за добро, а предстоят години на управление на коалиции - това означава преговори и компромиси, план и цели, както и постигането им с последователни стъпки."

Компромис и коалиция - думите на 2021 г. за България

Компромис и коалиция - думите на 2021 г. за България

Годината беше дълга 18 месеца, смята Ивайло Дичев

Ролята на ДСБ е да бъде коректив, включително и на БСП, която по никакъв начин не показва промяна, посочи Радан Кънев. Иначе завръщането на БСП във властта не е добра новина по никакъв начин, но за Кънев обяснението е в общата за Европа лява вълна. Като примери той даде Германия, където тази лява вълна е технократска, а в Испания и Италия тя е популистка.