Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев да са първите, които да си подадат оставката от Висшия съдебен съвет (ВСС), защото те са двамата архитекти в мнозинството.

Това поиска пред журналисти в парламента съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ), но пък вече опозиционен депутат Радан Кънев.

Той определи поисканата от ГЕРБ и РБ вчера оставка на ВСС като паника и отсече, че този, който носи най-голяма отговорност за това, че ВСС е бетониран, сега се опитва да си измие ръцете от тази отговорност.

"Да не се опитват да си бършат с нас или с Христо Иванов ръцете, защото си ги изцапаха сами при сговора да провалят конституционните промени. Цялата отговорност за доклада е на хората, които направиха този сговор, на основния му архитект - Цветан Цветанов", отсече Кънев.

Той си позволи и да редактира вчерашното изказване на Цветан Цветанов и го скастри за думите "разпускане на ВСС".
"ВСС не може да се саморазпусне. На всичкото отгоре - неграмотна работа. Няма такава процедура. Да си подадат оставките, да", обясни "реформаторът".

"Това поведение на народни представители като някаква група за граждански натиск ми е малко забавно", продължи с коментара си Радан Кънев и напомни, че депутатите носят друга отговорност и тя е действително да се промени законодателната система.

"Ние току-що променихме Конституцията, бетонирахме ги, бетонирахме Цацаров, който е под най-тежки удари в доклада", напомни Кънев.

АБВ пък днес или утре ще обявят дали застават зад поисканата от ГЕРБ и Реформаторския блок оставка на целия Висш съдебен съвет (ВСС).

"Парламентарната група на АБВ взе решение да обяви своята подкрепа или не най-късно в утрешния ден", посочи пред журналисти в парламента депутатът от АБВ Георги Кючюков.

Той обаче изрази своето мнение по скандала, а именно - "в предложението има много логика, тъй като това отговаря на настроенията в обществото. Смятам, че със своето действие и бездействие и конфликти ВСС загуби вота си на доверие от страна на обществото".

"Това, което ме смущава, е, че по един или друг начин само с призив законодателната власт се меси в работата на съдебната", призна Кючюков.