Президентът е лидер на опозицията. Той обаче трябва да каже каква е ролята на Васил Божков в създалата се ситуация с протестите, иначе ще го легитимира и ще излезе ката негов троянски кон. Това са позициите на анализаторите. В България е много модерно и лесно да се говори опозиционно.

Тази позиция изрази пред БНТ Стойчо Стойчев за ситуацията в страната. Виждаме институционална война между президента и прокуратурата, по думите му.

Недопустимо е такова институционално поведение, категоричен е Стойчев. Евроатлантическата общност в България се страхувала от служебен кабинет на президента. ГЕРБ и прокуратурата не са слети, по думите му.

Демократична България и ДПС са автентични противници, според Стойчо Стойчев. Те обаче втвърдили позициите си.

Управляващите изглеждат в безизходица, смята Слави Василев. На институционалнo ниво не би трябвало да се случват тези неща, според него. Не трябва и премиерът да все събужда сниман с пачки в нощното шкафче.

Вън, мутрите от изпълнителната власт звучи грубо, но е напълно логично, според Василев. Усещането, че мафията е в прокуратурата не е от вчера, по мнението му. Безконтролната власт е факт в сегашната политическа система, каза Слави Василев.

В ГЕРБ има страх от служебен кабинет на Румен Радев. По мнението му задкулисно ГЕРБ са заедно с ДПС по важни теми. Затова е важно и за двете партии е важно да се разграничат една от друга пред обществото. Премиерът е в незавидна позиция, усеща се в безизходица, на Борисов му предстоят тежки дни и месеци, подчерта Василев.