Протестите на фермерите в цяла Европа са сигнал за наличието на реален проблем и изискват конкретни действия от страна на европейските институции. Това заяви днес президентът Румен Радев на среща в президентската институция с ръководителите на дипломатическите мисии на страните членки от Европейския съюз, акредитирани в България.

Държавният глава добави, че изграждането на зелена икономика трябва да се съобразява със социалните и икономическите аспекти на този процес и да не води до трайна загуба на конкурентоспособност на европейските икономики. ЕС видимо е лидер в зеления преход в световен мащаб, но значително по-ниската цена на енергийните ресурси в други държави им осигурява съществено конкурентно предимство, водещо до негативни икономически и социални последици за Европа, посочи Румен Радев.

Полските фермери планират "пълна блокада" на украинската граница на 20 февруари

Полските фермери планират "пълна блокада" на украинската граница на 20 февруари

Те продължават да протестират срещу евтиния внос на храни от Украйна

Наред с това Румен Радев коментира, че военните действия в близост до Европа като ключово предизвикателство пред сигурността и стабилността на ЕС, включително и чрез вторичните последици, които те оказват върху икономиката и социалната сфера.

"Дипломацията на Европейския съюз трябва да присъства много по-активно в горещите точки в съседство и да съдейства за разрешаването на тези конфликти", подчерта той.

Дипломатите поставиха редица въпроси, свързани с дневния ред на страната ни, в рамките на приоритетите на Белгийското председателство на Съвета на ЕС, както и за последиците от военните действия на Русия срещу Украйна и на Държавата Израел срещу "Хамас".

По думите на държавния глава развитието на стабилен и проспериращ Европейски съюз на фона на войни в непосредствена близост до нашите граници е много трудно постижимо.

Затова, според него, европейската дипломация трябва да има в много по-голяма степен водеща роля в търсенето на прагматични решения за преустановяване на бойните действия и възстановяването на мира. Заемането на такава активна позиция от ЕС съответства и на амбицията за стратегическа автономия и по-значима роля на съюза в международните отношения.

В отговор на въпрос за повишаването на оперативната съвместимост между въоръжените сили на европейските държави и тяхната модернизация Румен Радев посочи, че това не се постига в разгара на криза, а започва още при разработването и внедряването на отбранителни продукти.

Президентът напомни за активната политика и приноса на страната ни за обединяване на усилията на отделните държави в научните изследвания и производството на отбранителни технологии в рамките на ЕС и НАТО. Резултат на тази политика са Фондът за иновации на НАТО, както и Ускорителят за иновации в отбранителния сектор DIANA. Индустриалното сътрудничество и трансферът на технологии трябва да се превърнат в неотменима част от всяка покупка на отбранителна техника от страна на държавите от ЕС, призова Румен Радев.

Гарантирането на върховенството на правото и на разделението на властите е в основата на демокрацията и това е отговорност на всички институции, подчерта още държавният глава. Президентът открои постигнатото от служебните правителства в България за изработване на необходимите законопроекти за отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка за страната ни, както и по Плана за възстановяване и устойчивост.

Държавният глава подчерта също така, че възстановяването със закон на правомощията на главния прокурор и на пленума на Висшия съдебен съвет, заличен преди това в Конституцията от народните представители, буди въпроси за хода на правосъдната реформа и върховенството на Конституцията. Българското общество очаква конкретни отговори от съответните институции и за наличието на брокери между високопоставени политици и магистрати и изсветляване на процесите в системата на правосъдието, без което е невъзможно да се отстоява правовата държава, подчерта още президентът в отговор на въпрос.

Кирил Петков: Ще обмислим ветото на Румен Радев

Кирил Петков: Ще обмислим ветото на Румен Радев

Ротацията е на дневен ход