България и Виетнам споделят дългогодишни приятелски отношения и завършилите около 30 000 виетнамски студенти в страната ни са естественият мост за тяхното последващо развитие. Това смятат президентите на двете страни Румен Радев и То Лам. Те проведоха среща в Ню Йорк в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН. Информация за разговора им беше разпространена от пресцентъра на президентството.

Двамата виждат голям потенциал за развитие на двустранното сътрудничество в икономиката, научните изследвания и образованието.

То Лам благодари за оказаната от България последователна помощ на Виетнам, която народът на страната никога няма да забрави.

На срещата стана ясно още, че се предвижда посещение на Радев във Виетнам, което ще даде силен сигнал за взаимното желание двустранните отношения да се издигнат на ниво стратегическо партньорство.

България и Виетнам обсъдиха задълбочаване на икономическите отношения

България и Виетнам обсъдиха задълбочаване на икономическите отношения

На Междуправителствената българо-виетнамска комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество

Българският държавен глава похвали Виетнам за бързото развитие в последните години и открои ролята на образованието и науката за постигнатото. Той каза още, че географското положение на България като естествена "врата" на Виетнам за Европа може да играе важна роля за развитието на двустранното партньорство.

В рамките на разговора беше коментирано, че през миналата е регистриран двустранен търговски обмен за около 200 млн. долара, което е далеч под възможностите и амбициите на двете държави.

В Ню Йорк Румен Радев проведе среща и с външния министър на Султаната Оман Сайид Бадр Бин Хамад Ал-Бусайиди. Според държавния ни глава дигитализацията разкрива нови измерения в икономиката и България и Оман могат да играят съществена роля в цифровата свързаност и гарантиране на нейната сигурност между Европа, Азия и Близкия Изток. Той акцентира върху подчерта възможността Оман да инвестира в развитието на дигиталната инфраструктура в България.

По думите на президента ни е огромен потенциалът за развитие на двустранното сътрудничество в перспективни области като високите технологии и изграждането на големи центрове за данни и енергетиката, за което допринасят разменените визити на министрите на енергетиката на двете държави.

По време на срещата бяха коментирани и възможностите за партньорство в икономиката, културата и спорта.

Румен Радев благодари на Оман за подкрепата в преговорите за освобождаване на капитана и помощник-капитана на отвлечения край бреговете на Йемен кораб Galaxy Leader.

Елена Йончева се надява на добър изход за българските моряци в Йемен

Елена Йончева се надява на добър изход за българските моряци в Йемен

Евродепутатът от ДПС където провежда хуманитарна мисия за освобождаването на двамата български моряци пленени на борда на Galaxy Leader

Президентът разговаря и с външния министър на Кралство Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал Сауд. Двамата считат, че ускоряването на подписването на двустранните споразумения между България и Саудитска Арабия за сътрудничество в сферата на икономиката и инвестициите ще даде позитивен сигнал на народите на двете държави и бизнеса. На срещата бе посочено, че отличният политически диалог и потенциалът на бизнеса в двете страни са солидни предпоставки за реализацията на проекти от общ интерес. Като перспективни области за развитие на двустранното партньорство бяха отбелязани високите технологии, комуникациите, транспортната свързаност и логистиката.

По време на разговора беше обсъдена също ескалацията на напрежение в Близкия Изток и бе изразена обща тревога от опасността от разширяване на териториалния обхват на военните действия и от въвличане на нови държави в конфликта.