Президентът Румен Радев поиска от ЦИК информация кога могат да се проведат следващите предсрочни парламентарни избори, след като БСП върна третия мандат за съставяне на кабинет днес.

"Третият проучвателен мандат приключи неуспешно и сме в режим предсрочни парламентарни избори. Демократичният характер на държавата е немислим без честни избори", каза Радев при посрещане на представителите на Централната избирателна комисия на "Дондуков"2.

И вие свикнахте законът да се променя преди всички избори, съгласно последните промени българските граждани имат право да избират дали да гласуват с машина или с хартиена бюлетина. Организационно-техническата подготовка е важен елемент, изрази мнение Радев.

ЦИК готови за избори на 2 април

ЦИК готови за избори на 2 април

Проведени са срещи с представители на МС, като утре предстои още една

ЦИК да каже в какъв срок може да се приложи законът, с какви особености и в близък времеви порядък, поиска държавният глава.

Говорителят Камелия Нейкова докладва, че ЦИК е започнала подготовка за избори след обнародване на промените в Изборния кодекс. Срещи, разговори и документи от печатницата, както изискват разпоредбите след последното изменение на закона - са осигурени, каза тя. От страна на БНБ най-ранната доставка от заявената хартия ще се реализира на 27 февруари - 5 март, след което са необходими дни за поставянето й в машините за гласуване, стана ясно от думите на Нейкова.

Нова политическа карта очаква Нинова след изборите

Нова политическа карта очаква Нинова след изборите

Националният съвет на социалистите решава за евентуални коалиции с ГЕРБ

50 календарни дни иска БНБ за доставка на 30 000 ролки заради местните избори през 2023 г. 26 март за произвеждане на избори е голям риск, за 2 април хартията ще е налична за машините. Проведен е експеримент със защитена хартия и тя работи, каза Нейкова. Довод изборите да са на 2 април е и смяната на часовото време - заради настройката на машините.

ЦИК иска разчет от БНБ за количествата. Не е решена дължината на бюлетината, каза още Нейкова.

Техническата отговорност е на Министерски съвет, като има притеснения и очаквания за грешки в тази посока - призоваха от ЦИК.

Ненужни избори, но ДПС се готви за тях

Ненужни избори, но ДПС се готви за тях

Партиите да имат предизборно поведение, че след вота да може да има диалог

Цветозар Томов поиска да се предвиди проблем с дизайна на бюлетината за машинно гласуване, предвижда се тя да съответства на хартиената бюлетина. ЦИК трябва да се съобрази с изискванията и най-вероятно 30 см няма да са достатъчни, каза той.

Създаване на звено за машинното гласуване и проблем с това посочи ЦИК. Комисията иска и софтуерни специалисти.

От Юридическия екип на президента проф. Емилия Друмева попита дали двете бюлетини - за хартиено гласуване и за машинно - ще изглеждат еднакво, за нея това е проблем свързан с възможности за манипулация.

Атанасова има доверие, че ЦИК и Радев ще се справят с изборите

Атанасова има доверие, че ЦИК и Радев ще се справят с изборите

Приоритет за ГЕРБ са законите за съдебната реформа

Радев поиска от ЦИК да се ръководи от духа на закона. Указанията и обучението на членовете на ЦИК по отчитане на двата вида гласуване и достъпът до изходния код да бъде даден на партиите в срок, поиска Румен Радев, за да няма злоупотреби.

Министерство на електронното управление да работи добре и да се организират всички дейности навреме - бяха исканията на държавния глава, както и СИК да избегнат грешките, надписванията по протоколите.