Президентът Румен Радев ще вземе решение кога да разпусне 48-то Народно събрание и да определи дата за предсрочни парламентарни избори. Това стана на срещата му с лидера на БСП Корнелия Нинова на "Дондуков" 2, където тя върна третия мандат за съставяне на кабинет.

"Направихме всичко необходимо за изпълване на мандата, изведохме четири важни задачи - приемане на страната в Шееген, Плана за развитие, приемане на бюджет 2023 г., съдебна реформа. Поканени бяха всички партии - става ясно, че не се събра съгласие за излъчване на редовен кабинет", каза пред Радев, Корнелия Нинова и върна третия мандат.

Президентът Радев поздрави Нинова за усилията в "трудна политическа обстановка". Но явно отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори, каза той и пожела успех на левицата.

Нинова, Борисов, Карадайъ и Янев седнаха не на думи на една маса

Нинова, Борисов, Карадайъ и Янев седнаха не на думи на една маса

Местата на ПП, ДБ и "Възраждане" останаха празни

На срещата присъстваха лидерът на левицата Корнелия Нинова, заместниците й - Кристиан Вигенин, Георги Свиленски, Иван Ченчев. Откритата, а и закритата част от срещата бяха много кратки, необичайно за този кръг от консултации и процедури, следвани от държавния глава в мандата на 48-то Народно събрание. 

България губи от това, че няма да има правителтво сега, коментира Нинова след връщане на мандата. Народно събрание, партии, президент - провалът за съставяне на кабинет с третия мандат е общ, смята тя. Много неща не е свършил парламентът - не приехме бюджет за 2023 г., да се овладее инфлацията, да се оправят доходите на хората, законите по Плана за развитие, съдебната реформа. Виновни са всички партии в 48 НС, е мнението на лидера на БСП. Като най-тежкия скандал тя определи този с Nexo.

Нова политическа карта очаква Нинова след изборите

Нова политическа карта очаква Нинова след изборите

Националният съвет на социалистите решава за евентуални коалиции с ГЕРБ