Президентът би трябвало вече да е преценил, но като че ли датата 2 април е най-подходяща за новите предсрочни парламентарни избори. Другото означава да отидем на избори след великденските празници, което е повече от месец продължаване на живота на 48-ото Народно събрание, което не е успяло да произведе правителство.

Това заяви преподавателят по конституционно право в СУ "Свети Климент Охридски" проф. Пламен Киров пред bTV.

Той обясни, че е неконституционно основание е приемането на законопроекти в Народното събрание. На 99% процент бе очаквано третият мандат да се провали. Президентът би трябвало след връщане на мандата на БСП, да определи датата за изборите, да разпусне парламента и да назначи ново служебно правителство.

Служебният кабинет отчете успехи перо по перо, заварил "държава на пауза"
Обновена

Служебният кабинет отчете успехи перо по перо, заварил "държава на пауза"

Гълъб Донев даде правителството си като пример за управление в екип

В един следващ парламент трябва да се събере необходимо мнозинство, което да предвиди срокове за президента не по дни, а по часове кога да разпусне Народното събрание. Единственото нещо, което може да забави разпускането на парламента, е да се предвидят два месеца, така че изборният ден да бъде в неделя, коментира проф. Пламен Киров.

Той няма да запомни 48-ото Народно събрание с нищо добро. Всеки следващ парламент, ако действа по този начин, както сегашното Народно събрание, има опасност да се отвори кутията на Пандора, предупреди проф. Киров.

Проф. Пламен Киров смята, че инициираният референдум от ИТН за промяна на формата на държавно управление от парламентарна в президентска република, е най-вече за политическа консултация с гражданите. Как с референдум директно ще скочим в свикване на Велико Народно събрание, недоумява конституционалистът.

Нинова връща мандата в понеделник, Радев си го взима във вторник

Нинова връща мандата в понеделник, Радев си го взима във вторник

Президентът ще приеме представителите на БСП на 24 януари от 10:00 часа