На специално заседание-отчет за свършеното от 2 август 2022 година насам служебният премиер Гълъб Донев и подчинените му министри направиха позитивен обзор на свършеното за последните 5 месеца и половина в навечерието на края на живота на първото служебно правителство, което предстои да бъде наследено или от редовно такова, или чисто формално президентът да излъчи нова назначена от него управленска формула.

"При встъпването ни в длъжност като служебно правителство на 2 август обещах на българските граждани, че няма да сме Б отбор в управлението на държавата. Благодаря ви, че оправдахте доверието ми. Ако трябва да направя кратка визитка на управлението ни, ще отбележа, че сме най-дълго управлявалото служебно правителство, правителство, което нямаше и 100 часа кредит на доверие и най-важното - ние сме правителството, което е пример за управление в екип", заяви Гълъб Донев.

Припомняме, че третото почти поред служебно правителство на Румен Радев, ръководено от Гълъб Донев започна мандата си през август месец с констатации за "хаос и разруха".

От 2009 година правителство не е правило отчет на свършеното в края на мандата си, посочи Донев, като изрази надежда това да е основа за създаването на тенденция за прозрачност в бъдеще. "Не сме тук, за да се похвалим в една контролирана среда. Тук сме, за да представим резултатите от нашата дейност, които промениха живота на хората към по-добро."

"Заварихме държава на пауза, в която връзките за взаимодействие между институциите бяха прекъснати", прехвърли и топката към предишното редовно управление на кабинета "Петков" Донев.

Ресорните министри отчитаха дейността си перо по перо - първо бе засегната темата с организацията на предсрочните избори, която е базисна задача за всеки един служебен кабинет.

Първи успехите си изтъкна МВР шефът Иван Демерджиев. "Справихме се с конституционната ни задача да осигурим безпроблемното протичане на изборния процес, от първите дни работихме върху криминалния контингент, за да намалим до минимум криминалния вот. Нещо ново, което направихме на тези избори, е създаването на работна група по киберсигурност, в която участват и колегите от ДАНС. (...) За мен е най-важно, че изборите протекоха спокойно, за което свидетелства обективната оценка на международните и български наблюдатели на процеса", изтъкна министърът.

Решаването на казуса "Капитан Андреево" бе вторият акцент в отчета. Нито един камион, откакто служебното правителство е встъпило във власт, не е проверяван от частна фирма, а единствено и само от държавата, разширява се капацитета на лабораториите за изследване на храните, влизащи на наша територия, като предстои и изграждане на лаборатория на самият пункт, посочи земеделският министър Явор Гечев. Дейността на т.нар. "златен гьол" за дезинфенция е изцяло под управлението на държавата, а заварените проблеми с километричните опашки на пункта, достигащи до 30 километра, вече са решени.

"Вънахме ролята на държавата там на дела, а не на думи", изтъкна на свой ред Гълъб Донев.

От 5 август до края на ноември на пункта са били разположени 2147 служители на жандармерията, за да потушат напрежението там, добави по темата Иван Демерджиев. "Може да си представите какъв ресурс отдели държавата, за да бъде поставен този казус на друга плоскост."

Хаос заварил служебният кабинет на Капитан Андреево
Обновена

Хаос заварил служебният кабинет на Капитан Андреево

Правителство си приписва заслугите за внасяне на ред на пункта, пък смята Иван Христанов от ПП

В сектор "енергетика" служебният кабинет заварил "сложна и тежка ситуация" - недовършен интерконектор, ликвидна криза в "Булгаргаз", неяснота по отношение на доставките на природен газ и газохранилището в Чирен, попълнено на "много високи цени" - проблеми, вече решени и забравени, посочи министърът на икономиката Христо Алексиев. "Резултатите са налице, цените в момента са два пъти по-ниски".

"Напълно овладяхме безпрецедентната криза, която заварихме, изцяло започнахме да купуваме газ чрез прозрачни тръжни процедури, връщайки на масата на преговори най-големите международни доставчици и производители на природен газ", добави ресорният енергиен министър Росен Христов.

Основният проблем към момента на пазара на "синьо гориво" в глобален план са вече не толкова количествата, а инфраструктурата за доставки, като от тази гледна точка изключително значение има и споразумението с Турция за капацитети, подписано наскоро, добави той.

В сферата на електроенергетиката пък България постигнала рекорден износ за 2022 година, което спечелило на държавата близо 7 милиарда лева, от които идват и парите за компенсация на индустрията. Като успех бе отчетена и диверсификацията на доставките на ядрено гориво, което вече няма да се доставя от Русия, а от американската "Уестингхаус" и френската "Фраматом".

"Уестингхаус" доставя първото ядрено гориво за нас април 2024 г.

"Уестингхаус" доставя първото ядрено гориво за нас април 2024 г.

АЕЦ "Козлодуй" подписа договор за доставка с американската компания

Като основен успех, както личен, така и на цялото правителство, министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков посочи завършването на интерконектора с Гърция, по който страната ни получава евтин азерски газ. "Работейки по него, от правителство станахме екип".

"Искам да припомня, че през август правихме списък с бизнеса и синдикатите кои индустрии първи ще затворят. И наистина само за 5-6 месеца докъде се стигна - вече чуваме, че 2023 година е изцяло обезпечена. Благодаря на колегите за тази работа", каза на свой ред министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Думите му бяха допълнени и в по-специфична насока и от колегата му с ресор "земеделие" Явор Гечев, който пък отчете, че проблемът с доставките и цените на дърва за отопление вече не стоял на дневен ред благодарение на усилията на държавата.

Успешната борба с инфлацията също бе дебело очертана като успех на служебната власт. На първо място за това спомогнало понижаването на цените на горивата и фактът, че "Лукойл" вече започнали да плащат данъците си у нас. "Заварихме горивата на около 3.50, в момента бензин А-95 е 2.50. Намерихме този лев на г-н Бойко Борисов", не пропусна да отбележи министърът на икономиката. Като основна своя задача в бъдеще пък той очерта новият пакет компенсации за гражданите, след като отпадна помощта от 25 стотинки на литър. Той ще бъде фокусиран основно върху подпомагането на уязвими групи като пенсионери и учащи с дотации за карти за обществен транспорт.

Окончателно - и през следващата година оставаме с Бюджет 2022
Обновена

Окончателно - и през следващата година оставаме с Бюджет 2022

Отпада отстъпката от 25 ст. на литър гориво

В сферата на социалната политика били разработени редица инициативи, целящи повишаването на жизнения стандарт на уязвимите групи в условията на инфлация. "За първи път кабинет е разработил такъв пакет за подпомагане на получаващите помощи за отопление откакто тази мярка заработва през 2009 година. С този пакет достигнахме до всеки 10-ти гражданин на България", отчете на свой ред социалният министър Лазар Лазаров. Като свой успех той изтъкна и увеличаването на границата на бедност с 22%, както и увеличаването на минималната работна заплата.

"Безпрецедентен мигрантски натиск", пък заварил министърът на вътрешните работи Демерджиев. Подопечното му ведомство обаче успяло да овладее и спре тази вълна.

"Намерихме граничари, които нямаха облекла, намерихме граничари, които нямаха пътища, намерихме граничари, които нямаха техническо обезпечение, намерихме граница, от която 160 километра е обезпечена с интегрирана система за управление, но 110 километра в най-тежките участъци в пресечени терени не бе. Намерихме системно недофинансирана гранична полиция от 2009 година насам", направи негативна ретроспекция шефът на силовото ведомство. Ролята на армията в охраната на границата също е имала съществено значение, добави военният министър Димитър Стоянов.

10 от 10 проекта по Плана за възстановяване и устойчивост са били одобрени от Еврокомисията. Такъв успех пък отчете вицепремиерът с ресор еврофондове Атанас Пеканов. "Това са реални средства, които ще се влеят в българската икономика през следващите години", посочи той. "Всички тези средства ще помагат за сближаването на България с Европа като икономическо развитие, като ниво на доходи."

Намаляването на различията в икономическото развитие на различните региони на България е основен фокус на част от програмите по ПВУ, като целта е борбата с демографската криза и обезлюдяването на редица части от страната. Получаването на първия транш по Плана, както и активната подготовка на законопроекти, нужни за получаването на второто такова също бе изтъкнато като успех от Пеканов.

15 закона по ПВУ чакат депутатите да се сетят за тях, подсеща Пеканов

15 закона по ПВУ чакат депутатите да се сетят за тях, подсеща Пеканов

Първият транш от 1,37 млрд. евро по ПВУ е преведен

Всички закони, нужни за получаването на траншовете по ПВУ са били разработени от Министерството на правосъдието, похвали се ресорният министър Крум Зарков.Но изрази съжаление, че част от тях са били блокирани от Народното събрание.

Единствено една отворена процедура по ПВУ в ресора на Министерството на иновациите и растежа пък заварил министър Александър Пулев, а по въпросната процедура имало "мижав интерес" - само 4 компании били кандидатствали по тях. В момента се работи по 4 процедури, като 2 от тях вече са затворени, като интересът е значителен - над 10 000 фирми са подали документи за кандидатстване. Освен това - ефективно заработила и Българската банка за развитие (ББР).

По казуса "Шенген" пък имало сериозен напредък по отношение на създаването на координация между всички отговорни министерства - правосъдното, външното и МВР. "Това ни позволи да направим една безпрецедентна серия от дипломатически усилия и срещи. Достойно се представихме на проверките за готовността ни. Резервираното отношение на две държави не се дължеше на пропуски на нашата държава - Австрия има съмнения за работата на Шенген, а Нидерландия изтъква проблеми от 2019 година, които нямат никакви отношение към нашата дейност", заяви Иван Демерджиев.

МВнР също отчитат "отлично" междуинстутуционално взаимодействие, което постигнало значителен успех. "От самото начало като водещ приоритет възприехме работата ни по присъединяването ни към Шенген, влязохме в активен политически диалог с ЕК, с Чешкото председателство на ЕС, както и с всички страни от ЕС, като фокус бяха резервираните страни. Огромни усилия бяха положени против разделението на България и Румъния. В резултат на тези усилия бе постигнато безпрецедентно равнище на подкрепа, каквото досега не е имало за българското членство в Шенген, което постави в неудобно малцинство двете страни, които бяха против", каза министърът на външните работи Николай Милков.

В сектор "отбрана" министър Димитър Стоянов пък посочи като свои успехи ускоряването на процесите по превъоръжаване на войската. "Изготвена и внесена в НС бе приоритетна инвестиционна програма за модернизация на армията до 2032 година. Един от тези проекти, който вече е на етап подписване, е проектът за придобиване на още осем изтребителя F-16, както и проект за разширяване на "Граф Игнатиево." Работи се и по придобиване на нови 3D радари, за нова бойна машина за пехотата и др.

Нормален и присъствен учебен процес - това била основната цел на ръководството на МОН при встъпването му в длъжност. Задача, отчетена като успешна от ресорния министър. "За да бъде нормален този учебен процес, той на първо място трябва да бъде присъствен. Затова от началото проведохме срещи с училищните ръководства, за да ги убедим, че е нужно децата максимално да присъстват в класните стаи и максимално да живеят заедно", заяви министър Сашо Пенов.

Големи усилия били положени и в битов план що се касае до сметките за ток и топло на учебните заведения с оглед високите цени на енергоресурсите, както и по отношение на връщането на деца от уязвими групи в училище.

Подобряването на функционирането на системата на спешната помощ, работещите в които били на ръба на масови протести при влизането в длъжност на служебния кабинет, както и задействането на процедурата по изграждане на Национална детска болница пък посочи като свои успехи здравният министър Асен Медждидиев.

43 подробни цели за опазване на околната среда пък за първи път били приети по време на служебната власт, като от част от тях зависи бъдещето на проекти като АМ "Струма", отчете се и екоминистърът Росица Карамфилова. "Вече няма криза в земеделието", не пропусна да отбележи шефът на агроведомството Явор Гечев. Върху активизирането на успешното взаимодействие със спортните федерации, реформата в дейността на треньорите, одобряването на нова младежка програма постави акцент министърът на младежта и спорта Весела Лечева. Активно се полагали и реални усилия за решаването на казусите със стадионите на футболните грандове ЦСКА и Левски.

Развитието на електронните услуги, спестени 37 милиона страници хартия заради електронизирането на кореспонденцията между ведомствата и създаването на младежки отбор по киберсигурност пък посочи като своите постижения министърът на електронното управление Георги Тодоров.

Активно се работи по развитието на алтернативните форми на туризъм и се затяга контрола на концесионерите на плажовете посочи пък ръководителят на Министерството на туризма Илин Димитров.

"Покритият с мухъл" фонд "Култура" пък заработил отново, като всички милиони по него били раздадени на културни институции, отчете Велислав Минеков. Финансира се и по различни други пера, провеждат се и множество културни инициативи.

Като основен успех в сферата на пътното строителство регионалният министър Иван Шишков пък изтъкна "малкото чудо" с пускането на 16-километров участък от АМ "Хемус", както и разрешаването на проблемите с незаконното строителство на лотове от аутобана. "Бих казал, че "Хемус" се движи със съвсем други темпове от това, което всички очаквахме." Активно се работи и по строителството на АМ "Струма" и АМ "Европа" до сръбската граница. До голяма степен било туширано и напрежението между държавата и пътностроителния бранш.

Людмила Петкова, зам.-министър на финансите пък изтъкна, че служеният кабинет е осигурил финансова и бюджетна стабилност на страната, дължащо се от една страна и на повишената данъчна събираемост. На общините били предоставени над 400 милиона лева за инфраструктурни проекти, удължени са и програмите за компенсации за енергоресурсите и горивата, а 450 милиона ще бъдат нужните средства, за да продължат тези мерки и през настоящата 2023 година. Активно се прилагат и антиинфлационни мерки, за които са предвидени над 170 милиона лева. С 760 милиона пък са надвишили планираното приходите от данъци, а всички министерства спазвали строга финансова дисциплина, като благодарение на това бюджетният дефицит за 2022 е 2,9% при прогноза от 6% от БВП. МФ е изготвило и 16 законопроекта, част от които за промени в данъчните закони, а други с цел постигане на целите за приемане на еврото от началото на 2024 година.

Заседанието-отчет продължи над 3 часа, а в края му резюме направи премиерът "Донев", който отново благодари за екипната работа на министрите си и служителите, които управляват.

"Докато представяхме отчета на служебното правителство, навън бурният вятър откачи парче ламарина от покрива на Министерски съвет. Намеси се екип от пожарна и аварийна безопасност, който отстрани проблема. Вероятно ще чуем хапливи коментари, че сме се хвалили в продължение на повече от 3 часа, докато бурният вятър навън едва ли не е отвял покрива на Министерски съвет. Искам да кажа обаче, че това хвалби, това са факти и ясни резултати. И вероятно ще чуем коментари с досада от изразената от всеки от нас убеденост и ясно изразеното усещане на всеки от нас за работа в екип. Уважаеми български граждани, не подценявайте умението на 21 души да работят в екип", каза министър-председателят.