Министър-председателят Гълъб Донев е изпратил благодарствено писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за Плана за възстановяване и устойчивост.

В него се отправя благодарност за приветствието от ЕК за успешните първи стъпки по изпълнението на Националния план и изплащането на първия транш от 1,37 милиарда евро за България.

Премиерът Гълъб Донев е отбелязал и последователните усилия на служебния кабинет и това, че той се е фокусирал върху изпълнението на следващите цели, включително и върху важните стъпки в сферата на върховенството на закона, мерки за борба с корупцията, мерки за енергийна ефективност, а също и инвестициите за подобряването на социалната, здравната и други сфери.

Крум Зарков: Губим милиони от бавенето на антикорупционните закони

Крум Зарков: Губим милиони от бавенето на антикорупционните закони

При нови избори БСП ще е отново надолу, според социалиста

"В писмото си премиерът Донев също потвърждава твърдия ангажимент на българското правителство за пълното изпълнение на Националния план и благодари за дадените от г-жа Фон дер Лайен уверения, че българското правителство и занапред ще може да разчита на ползотворно сътрудничество с Европейската комисия", се посочват в прессъобщението на Министерски съвет.

Припомняме, че към момента Народното събрание отхвърли и на първо четене закона за защита на лицата, подаващи сигнали за корупция, който е част именно от ангажиментите ни по ПВУ и в момента правосъдният министър Крум Зарков търси законова възможност той отново да бъде внесен.

От друга страна в прессъобщението на МС няма анонс правителството да предприема стъпки за предоговаряне и промяна в ПВУ по отношение на енергетиката, за което призоваха не само от "Продължаваме промяната", но и от синдикатите.

Големият риск пред Плана за възстановяване е непрекъснатото му пренаписване

Големият риск пред Плана за възстановяване е непрекъснатото му пренаписване

Най-значими са политическите рискове