Президентът на Република България Румен Радев ще приеме на "Дондуков 2" представители на парламентарната група на "БСП за България" през следващата седмица. Това ще се случи на 24 януари, вторник, в 10.00 часа, съобщават от прессекретариата на президентството.

По-рано през деня лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще върне третия мандат неизпълнен в понеделник - 23 януари, тъй като не получи достатъчно подкрепа за съставянето на правителство.

Държавният глава обаче няма да може да вземе празната папка в понеделник поради визитата на австрийския канцлер Карл Нехамер в страната.

Последните избори се проведоха на 2 октомври 2022 г. и разговорите за съставяне на правителство продължиха реално повече от три месеца. 

анкета

До кога БСП да мъчи мандата?

Виж резултати

Да го връща веднага 58.1%

Една седмица 11.4%

Един месец 3.9%

Колкото е нужно 15.2%

Няма значение 11.4%

С трите провалени опита за съставяне на редовно правителство в рамките на 48-ото НС, страната ни ще проведе пети парламентарни избори за период от две години. Това е третият път, в който държавният глава дава възможност на социалистите да се опитат да съставят правителство. Този път нито партиите, нито президентът настояваха на фактора време, тъй като едно от важните неща беше работата на парламента по 22 закона, които трябваше да бъдат приети, за да може да получим финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост. От своя страна БСП настояваха повече да се приеме бюджет за 2023 г., с което се разминаха със служебното правителство, което настоя за удължаване.

Нинова връща неизпълнен третия мандат за трети път

Нинова връща неизпълнен третия мандат за трети път

Това ще се случи в понеделник