Сметната палата извършва проверки на размера на даренията, дадени от физически лица на политически партии, а няма механизми да разследва кой каква длъжност заема и чий служител е.

Това заяви на изслушване в Комисията по бюджет и финанси председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Като точка първа в заседанието на комисията бе записано изслушване на Цветков и на шефа на НАП Борис Михайлов по тема "даренията за политически партии във връзка с актуалната публична информация".

"Ние не изследваме източника на доходи на лицето, няма как да знем кой е работодателят на източника на дарението. Ако се разширят правомощнията ни, ще има възможност това да се направи. Към този момент такива анализи не сме правили", каза Цветков.

Андрей Новаков зове Европрокуратурата да се заеме с Nexo и даренията за "Да, България"

Андрей Новаков зове Европрокуратурата да се заеме с Nexo и даренията за "Да, България"

Той апелира европейските институции да проверят случая и да покажат, че няма двоен аршин

Nexo не е българска компания, а е регистрирана в Конфедерация Швейцария, като по този начин НАП няма как да направи ревизия на въпросната фирма, добави шефът на приходната агенция.

"За предизборната кампания на парламентарните избори на 2 октомври размерът на публичните дарения е над 1,79 млн. лева, а броят на дарителите е 338. Понеже се поставя тук конкретно въпросът - коалицията "Демократична България - Обединение" е получила дарения от 31-ма.

Сметната палата е установила 68 несъответствия в доходите на дарителите на партиите. При изборите през април и юли 2021 година са установени 11 несъответствия, а при вота през ноември те са достигнали до 57. Отчети предоставили виски участници в избори, а одитите били извърешни в срок. Разминаванията съответно са били представени на вниманието на правоохранителните органи.

Иван Гешев очаква добро взаимодействие със САЩ по случая Nexo

Иван Гешев очаква добро взаимодействие със САЩ по случая Nexo

Увери медиите, че няма имение, което да има нужда от градинар

"В рамките на този одит задължително проверяваме съответствието между размера на направеното дарение и размера на получените доходи от това лице. За целта изискваме справка от НАП и от НОИ. Ако установим несъответствие на размера на дарението, обявяваме на нашата интернет страница", добави Цветков.

Според Мартин Димитров от "Демократична България" казусът с криптобанката бил ясен - касаело се за опит за извличане на политически дивиденти. Народният представител настоя да се проверят фирмите, които са големи бенефициенти на обществени поръчки, дали и на кои политически партии са дарявали средства.

ПП пък ще предложат да се създаде спциална временна комисия в Народното събрание, която да разгледа всички факти и обстоятелства по финансирането на партиите, като целта на въпросния орган в парламента ще е очертаването на начини за запълване на нормативните дупки, непозволяващи адекватен контрол от страна на данъчните органи, посочи на свой ред съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

"Да, България": 15 наши лица са служители на Nexo

"Да, България": 15 наши лица са служители на Nexo

Партиите не могат да събират данни за служебното правоотношение на своите дарители