Необходим е цялостен подход и много сериозна организация в България, за да утвърдим туризма сред водещите сфери в сътрудничеството с Китай., коментира президентът Румен Радев след среща с главния изпълнителен директор на китайската туристическа корпорация Ctrip Corporation Джейн Цзе Сун. Компанията е сред водещите туроператори в света и държавният глава посети централата й в Шанхай в рамките на държавното си посещение в Китай.

Радев покани Джейн Цзе Сун да посети страната ни заедно със своя екип и да участва в експертна конференция за засилване на партньорството в областта на туризма, което да доведе и до споразумение между компетентните институции на двете държави.

По думите му, българското Министерство на туризма трябва да бъде по-активно и да търси контакт с огромни туристически компании като Ctrip Corporation, която е номер едно в света по онлайн платформа и брой активни потребители.

Годишно 27 хиляди китайски туристи избират да почиват в България, в сравнение със стотиците хиляди, посещаващи други страни от Централна и Източна Европа, което налага както подобряването на туристическите пакети, така и по-активна реклама. 

България и Китай подписаха декларация за стратегическо партньорство

България и Китай подписаха декларация за стратегическо партньорство

Авиокомпаниите търсят печалба, но да направим рамка за сътрудничество, заяви Си Дзинпин

По-рано през деня, Радев изнесе лекция в Шанхайския университет "Джао Тонг". В рамките на посещението си, той разгледа българския изследователски център във висшето училище, който работи за разширяване на двустранното партньорството в областта на културата и образованието.

Университетът е едно от най-старите национални висши училища в Китай. Той е и третият по-големина университет в азиатската страна. Шанхайският университет "Джао Тонг" си сътрудничи с българския Университет за национално и световно стопанство. Oт януари 2017 г. в УНСС е открит Българо-китайски център за научноизследователски програми и обмен на студенти между България и Китай.

Радев обяснява пред студентите, че днес нито една нация, независимо колко голяма и силна е, не може да се справи сама с предизвикателствата на днешния ден. Глобални явления като климатичните промени, сигурността, борбата с бедността и противодействието на тероризма изискват общи усилия и глобален отговор.

По думите на президента установяването на стратегическо партньорство между България и Китай е именно стъпка за обединяване на идеи, подходи и действия в името на мира и просперитета.

"Голямата задача на лидерите не е за днешния ден, а да прозрат какво ни очаква в утрешния", коментира той и призовава младите хора да съхранят критичното си мислене и да отстояват своите идеи. Радев се надява, че все повече политици ще се срещат със студентите, за да получат и тяхната гледна точка за решенията, които ще определят бъдещето на младите хора.

Радев пожела с китайски инвестиции да се развие инфраструктурата ни

Радев пожела с китайски инвестиции да се развие инфраструктурата ни

Най-големият туристически оператор в Китай използва наш софтуер