Да се борим стратегическото място на България като врата към ЕС да се оползотвори възможно най-бързо и най-добре.

Това призова президентът Румен Радев пред журналисти по повод участието си в сесията "Диалог между китайските държавни предприятия и българската власт" в рамките на Световния икономически форум, който се провежда в китайския град Далиен, цитиран от Администрацията на президента.

През нашата територия трябва да минат железопътни връзки, магистрали, воден транспорт, необходима е модернизация на пристанища и на летища. Надявам се, че с помощта на китайските инвестиции това може да стане по-бързо", подчерта президентът.

Пред форума българският държавен глава пожела доверието между България и Китай да се материализира в интерес на гражданите и бизнеса чрез проектите на инициативата "Един пояс, един път" и многостранното партньорство в рамките на инициативата "17+1".

По думите на Румен Радев със стратегическото си разположение, квалифицираната работна ръка и благоприятната за инвеститорите данъчна политика България е естествен избор за реализацията на успешни проекти.

Държавният глава изтъкна, че най-големият туристически оператор в Китай използва софтуер, произведен от българска компания.

Според Румен Радев обаче не можем да говорим за сериозни проекти в инфраструктурата, за инвестиции и мащабно сътрудничество, ако няма пряка авиолиния, която да свързва двете държави. 

Румен Радев настоява за пряка въздушна линия София-Пекин пред китайския премиер

Румен Радев настоява за пряка въздушна линия София-Пекин пред китайския премиер

Държавният глава призова и за насърчаване на инвестициите в търговията и туризма

Президентът призова и за изграждането на съвместен българо-китайски научно-изследователски и иновационен център, който да "постави двустранното сътрудничество на пистата на високите технологии, конкурентоспособността и високата добавена стойност". 

В сесията "Диалог между китайските държавни предприятия и българската власт" участваха ръководителите на водещи китайски корпорации в областта на инвестициите и иновациите, информационните технологии и комуникациите, енергетиката, корабоплаването, машиностроенето, химическата промишленост, науката и други, които изразиха своя интерес към осъществяването на съвместни проекти с представители на българския бизнес.

По-рано през деня българският президент се срещна със Сю Цин, губернатор на провинция Хъбей. Провинцията е с население от 75 млн. души и с БВП от 500 млрд. долара за 2018 г., като е сред водещите фармацевтични производители в Китай, на машини, стомана, както и на енергия от възобновяеми енергийни източници.

По думите на държавния глава със стратегическото си разположение България има потенциал да се утвърди като един от най-перспективните маршрути в рамките на инициативата "Един пояс, един път". Това създава много възможности за инвеститори в областта на енергетиката и транспортната инфраструктура, а достъпът до българските пристанища на Черно море и река Дунав, както и до всякакъв транспорт, превръща страната ни в естествен логистичен център за пренос на стоки към общия европейски пазар, допълни президентът.