Декларация за стратегическо партньорство между България и Китай приеха президентите на двете страни Румен Радев и Си Дзинпин. На среща в Пекин те се договориха за издигане на двустранните отношения на ниво стратегическо партньорство, съобщиха от Администрацията на държавния глава.

Българският президент Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева са на държавно посещение от 1 до 5 юли по покана на Си Дзинпин, Председател на Китайската народна република. Президентът ни участва в 13 -тия Световен икономически форум "Летен Давос" в град Далиен от 1 до 2 юли 2019 година.

България приема инициативите "Един пояс, един път" и "17+1" не само като проекти за транспортна свързаност, а като инвестиция в бъдещето и просперитета на държавите, които участват в тях, заяви Румен Радев.

Радев пожела с китайски инвестиции да се развие инфраструктурата ни

Радев пожела с китайски инвестиции да се развие инфраструктурата ни

Най-големият туристически оператор в Китай използва наш софтуер

Двамата президенти бяха единодушни, че стратегическото разположение на България като една от "вратите" на инвеститорите към ЕС и общия европейски пазар налага много по-активно използване на възможностите на българската транспортна инфраструктура - летища, железопътни връзки, пристанища, автомагистрали.

"Най-краткият търговски маршрут е и най-евтин", заяви Румен Радев и добави, че страната ни има потенциал да се утвърди като логистичен център в Югоизточна Европа за пренос на стоки от Азия към Европа и вече има заявен инвеститорски интерес от водещи в света компании в тази област. 

Румен Радев настоява за пряка въздушна линия София-Пекин пред китайския премиер

Румен Радев настоява за пряка въздушна линия София-Пекин пред китайския премиер

Държавният глава призова и за насърчаване на инвестициите в търговията и туризма

Откриването на директна авиолиния между двете държави е ключово условие за улесняване на диалога и насърчаване на взаимните инвестиции, търговията, туризма, както и обмена в образованието, науката и културата, изтъкна българският президент. Си Дзинпин заяви, че авиокомпаниите се стремят да постигнат максимални печалби, но той ще даде незабавно указания за консултации в тази насока. На държавно ниво трябва да бъде създадена рамка, която да отговори на новия характер на двустранните отношения, каза китайският президент.

Двамата президенти обсъдиха и създаването на българо-китайски център за научно-технически изследвания и иновации в София с подкрепата на китайски компании. В него ще се насърчава трансфера на технологии и знания между Европа и Китай.

Румен Радев и Си Дзинпин обсъдиха и откриване на клон на китайска банка в България, който следва да стимулира дейността на китайските инвеститори и реализацията на проекти от взаимен интерес. По думите на българския президент, двете държави следва да разширят партньорството си в сферата на финансовите технологии, в които българските компании имат водещи позиции по отношение на финансовите трансакции, финансовия контрол и банковата сигурност.

По време на срещата бе обсъден и двугодишния проблем за изискванията за внос на селскостопанска продукция в Китай от български фирми-износителки на млечни продукти. Румен Радев получи уверение от Си Дзинпин, че въпросът ще бъде разрешен.

Четирите фирми, които са били засегнати, вече са в списъка на Китайските митници за компаниите, които имат разрешение за осъществяване на такъв внос. Си Дзинпин изрази интереса на китайската страна и за последващо разширяване на вноса на храни и напитки от България.

Българският президент благодари на китайския си колега за увеличаването на броя на стипендиите за българи, които учат там.

В Пекин българският държавен глава и негова съпруга бяха посрещнати с официална церемония на източния площад пред Великата зала на народите.

По-рано през деня президентът Румен Радев проведе срещи с председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Ли Джаншу, с представители на държавните и политическите институции, отдаде почит и положи венец на мемориала на народните герои на площада "Тианънмън".

В съвместната декларация между Република България и Китайската народна република за установяване на отношения на стратегическо партньорство се казва, че през 2019 година се отбелязва 70-години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Китайската народна република. Българският президент пожела успешно реализирането на "китайската мечта" за Великото възраждане на китайската нация.

България и Китай стимулират пристанищното сътрудничество и ще подкрепят китайските предприемачи, които сътрудничат по проектите на пристанище Варна и други проекти.

По време на посещението Президентът Румен Радев разговаря с президента Си Дзинпин, срещна се с Ли Къцян, Председател на Държавния съвет на Китайската народна република и с Ли Джаншу, Председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители на Китайската народна република.