В навечерието на изборите обществото е свидетел на множество сигнали и публикации за купен и корпоративен вот. Дори се появиха и конкретни имена. Затова и президентът Румен Радев свиква днес среща с отговорните институции, която ще бъде открита за медиите именно за да може цялото общество да стане свидетел, а и оценител на работата на институциите.

Коментарът си той направи преди да вземе участие в церемонията по награждаване на участниците в Международната награда на херцога на Единбург - България.

Държавният глава припомни, че първостепенен приоритет на служебния кабинет на Димитър Главчев е бората с купения и корпоративен вот. Важно е обществото да разбере дали институциите осъзнават своята отговорност и дали ще демонстрират така желаната ефективност, за да може купеният и корпоративен вот да бъдат силно ограничени, да не изкривяват вота на българите, както и да не вкарват представители в парламента, които са продукт на купен вот и не отразяват волята на народа, коментира Радев.

ДАНС и МВР вече имат и на хартия списък с купувачи на гласове

ДАНС и МВР вече имат и на хартия списък с купувачи на гласове

С200 имена и данни за партиите, в чиято полза се твърди, че са работили те

Той изтъкна, че не може да каже предварително дали са овладени службите или не, но очаква да види техните доклади и какво вършат в борбата срещу купения и корпоративен вот.

Винаги има опасност от опорочаване на вота, но най-важното е да се покаже, че наистина демократичното е справедливостта, а това означава еднакъв подход от правоохранителните органи от всички пристъпили закона, подчерта Румен Радев.

Запитан дали е назрял моментът за президентска партия и кога ще се включи в политическата игра, Радев заяви, че този въпрос му е задаван непрекъснато, но не е актуален в момента, а и не е най-важният. Най-важното в момента е да се осигури честност, за да може гражданите да получат честност на предсрочните парламентарни избори и да се върнат към урните, каза още държавният глава.

На въпрос дали е готов с квотите за попълване на Конституционният съд, Радев бе лаконичен и увери, че медиите ще получат информация в законосъобразните срокове.

Фирмите за бързи кредити във фокуса на МВР за купуване на гласове

Фирмите за бързи кредити във фокуса на МВР за купуване на гласове

Атанас Атанасов пък го боде в очите факта, че от ГЕРБ и ДПС нямат въпроси към министъра