След като поздрави "Възраждане" за резултатите им от изборите на 2 април, президентът Румен Радев започна консултациите с третата политически сила в 49-то НС, с думите: Видно е, че с всеки избор вашата парламентарна тежест расте, но расте и вашата отговорност.

Пред този парламент има важни задачи, както обясни президентът и посочи, че очаква от 49-то Народно събрание да приеме бюджет. Дори и опозицията има роля и всяка политическа сила трябва да даде своя принос, каза още Румен Радев. 

Според него този парламент има да наваксва много несвършена работа, наследена от предходните парламенти. Той се поинтересува относно позициите на "Възраждане", има ли промяна в някои техни тези и колко смятат, че трябва да работи законодателният орган.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов го опроверга още с първото изречение - партията му не е заявявала, че ще е опозиция в 49-то НС. Ние сме готови да управляваме, изтъкна той. Закъснели сме с бюджета, смята още Костадинов, като за него най-важно е именно да се приеме макрорамката за годината. Все още няма нищо черно на бяло като закони от страна на ГЕРБ и ПП/ДБ и всъщност първите законопроекти били отново внесени от страна на неговата партия.

Да не се подменя волята на българския избирател, настоя лидерът на Възраждане и настоя да се проведе референдумът за запазване на българския лев. Той изказа опасения, че се прави опит референдумът да се замете под килима. Подмяната на волята на избирателите ще е държавен преврат, според Костадин Костадинов. Затова и формацията не разбира защо изобщо ще се прокарват законите за Еврозоната.

Трябва да говорим за приоритетите на България, по думите му. За формацията е важно да стоим максимално встрани от войната в Украйна. Важно е в крайна сметка да има политическа стабилност, макар и не всяка цена, заяви Костадинов.

Костадинов разкритикува служебното правителство в лицето на Атанас Пеканов, който не направил нищо, за да изпълни волята на предишния парламент по предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчимост и ангажимента за въглишните централи. До края на април Румен Радев очаква да има яснота за предоговаряне на ангажиментите за въглищните централи, а Министерство на енергетиката непрекъснато работело по темата, според президента.

анкета

Най-важната задача на депутатите е

Виж резултати

Съставянето на кабинет 28.9%

Разглеждането на бюджет 14.7%

Законите по ПВУ 3.3%

Овладяване на инфлацията 11.0%

Да си починат 42.1%