На тържествена церемония в гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев връчи държавни отличия на петима българи за принос към икономическото развитие на България. Това предаде БТА.

Проф. Цоло Вутов, Красимир Дачев и проф. Николай Вълканов бяха наградени с орден "Стара планина" първа степен. Проф. д-р Лалко Дулевски бе удостоен с орден "За гражданска заслуга" първа степен. Доц. д-р инж. Никола Добрев пък получи Почетния знак на президента за изключителните му постижения в областта на металургията.

Държавният глава изтъка, че макар и да работят в различни икономически сфери, петима наградени имат нещо общо. По думите му това е техният съществен принос за социалната и бизнес среда на България.

Показателен за вашия успех е фактът, че предложенията за вашето удостояване с най-високи държавни отличия са от авторитетни инициативни комитети, от личности с високо обществено признание и са подкрепени от всички компетентни държавни институции, посочи Радев.

Президентът отбеляза, че в годините на прехода е имало българи, останали верни на своята визия, които са вложили сили и енергия не в разрухата, а за развитие на България като модерна и индустриална държава. Той поясни, че днес техните предприятия осигуряват трудова заетост и възможност за развитие на хиляди наши сънародници.

Радев награди с почетния знак на президента видни дейци на културата, образованието и науката

Радев награди с почетния знак на президента видни дейци на културата, образованието и науката

Лауреатите допринасят за напредъка и прославата на страната ни далеч отвъд нейните предели