На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 Румен Радев удостои с Почетния знак на президента изявени дейци на културата, образованието и науката. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Отличието бе връчено на Боряна Кадмонова, дългогодишен изпълнителен директор на Фондация "Еврика", за нейния значим принос към българската наука, техника и предприемачество, на президента на Колежа по туризъм - Благоевград проф. Васил Жечев, за неговия значим принос за развитието на висшето образование, спорта и туризма и на изявения хореограф доц. Георги Хинов за неговия значим принос в областта на българското фолклорно танцово изкуство.

Отличени също бяха и диригента на Академичен хор "Ангел Манолов" към Национален студентски дом Маестра Дарена Попова, за нейния значим принос в развитието на българското хорово пеене, странджанската народна певица Златка Ставрева, за нейния значим принос за развитието на българското фолклорно певческо изкуство, както и проф. д.ик.н. Стоян Денчев, преподавател и учен, за неговия значим принос за развитието и модернизацията на висшето образование и по повод неговата 70-годишнина.

Радев подчерта, че уважаваните лауреати, предложени за отличие от многобройни и авторитетни инициативни комитети, допринасят за напредъка и прославата на страната ни далеч отвъд нейните предели.

"Вярвам, че Вашето отговорно отношение към просперитета на обществото ни, към развитието на знаещи, можещи, здрави и духовно богати млади хора не само ви свързва и обединява, но е и цел и отправно начало на вашите многобройни последователи", каза още той.

Радев отличи физик с наградата "Джон Атанасов" за 2023 г.

Радев отличи физик с наградата "Джон Атанасов" за 2023 г.

Марин Буков е създател и ръководител на научна група в Макс Планк Институт за физика на комплексните системи в Дрезден