На официална церемония в Гербовата зала на президентството държавният глава Румен Радев удостои с орден "Мадарски конник" първа степен посланика на Кралство Испания Алехандро Поланко Мата. Държавното отличие се връчва за особено големите заслуги на дипломата за укрепването и развитието на двустранните отношения между Република България и Кралство Испания.

В словото си държавният глава Румен Радев заяви, че България среща в лицето на Испания не само важен партньор и съюзник, но и приятел на страната ни. Отношенията между Испания и България са на повече от 110 години и се основават на конструктивен политически диалог, на задълбочаващи се търговско-икономически отношение, но и на образователен, културен и научен обмен. Радев благодари на Мата, че са активизирани отношенията между България и Испания, както и първата официална визита на български президент в Испания.

Радев е доволен, че Испания и България са разширили сътрудничеството си във важни области като науката, образованието, туризма, културата, сигурността и отбраната. Когато се говори за културни и исторически връзки, със съдействието на посолството на Испания се издали книги от Испания в България.

Румен Радев благодари на Мата и за неговите активни усилия България да получи активна подкрепа за българското членство в Шенгенското пространство. Той е сигурен, че България и Испания ще надградят в отношенията си за мира, сигурността и стабилността в Европа. Радев пожела здраве, бъдещи успехи и семейно щастие на посланика на Кралство Испания у нас.

Посланикът на Саудитска Арабия у нас получи орден „Мадарски конник“

Посланикът на Саудитска Арабия у нас получи орден „Мадарски конник“

Румен Радев заявява и интереса на България към първия по рода си град на бъдещето Неом