"Санкциите, които налагаме срещу Русия трябва да са ефективни, но да не нанасят икономически вреди на нас самите. Спирането на руския петрол и газ ще се отрази негативно на България." Това заяви президентът Румен Радев по време на визита в Чехия. Държавният глава даде съвместен брифинг с чешкия си колега Милош Земан.

Сред темите на разговор между двамата президенти са били темите за общото сътрудничество, охраната на границите, прехода към цифрова икономика, и развитието на енергетиката.

Президентът засегна и темата за войната в Украйна. По думите му в момента се руши създадения мир в Европа. Това изисква единна реакция от ЕС, заяви Радев. Войната поставя страните ни пред редица предизвикателства. Призивите за спиране на сраженията отстъпват пред военната реторика. Това означава дълга война с тежки последици, каза още президентът.

Чехия има особено място не като приятелска държава, а и като член на европейското семейство. Нашите връзки имат дълбоки исторически корени. Споделяме убеждението, че пълноценния политически диалог на високо държавно ниво е важен за добрите отношения. Стокообменът между България и Чехия бележи голям ръст, добави Радев.

Той заяви, че чрез съвместно сътрудничество можем да постигнем повече в различни сфери, като енергетика, иновации, инфраструктура и др. Президентът благодари на чешкия си колега за устойчивата подкрепа.

По думите на Румен Радев не трябва да допускаме грешката да закриваме нашата енергетика, работеща с въглища и газ, и да се впускаме към добива на енергия от възобновяеми източници.

Той заяви, че България и Чехия са солидарни към украинския народ и помагат както могат на украинските бежанци.

В Прага българският държавен глава проведе срещи с председателите на Сената и на Камарата на представителите на парламента на Чешката република - Милош Вистрчил и Маркета Адамова. В рамките на посещението си в Прага президентът Румен Радев проведе среща с министър-председателя Петр Фиала.

Президентът обвини Нинова, че бяга от подписа си под разрешенията за износ на оръжия

Президентът обвини Нинова, че бяга от подписа си под разрешенията за износ на оръжия

Твърденията на госпожа Нинова са некоректни и лесно проверими