Време е да се освободим от усещането, че има незаменими хора, на които властта по право им принадлежи. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпроси за смяната на кадри на управленски нива в изпълнителната власт, съобщиха от президентството.

Държавният глава отправи остри критики към предишната власт. Той обвини вече бившият премиер Бойко Борисов е осъществил "погром на цялата администрация, на службите за сигурност", като стотици, хиляди хора са били изхвърлени, за да бъдат назначени други. "Миналата година само в ДАНС над 50 човека бяха освободени. Тогава трябваше да се задават тези въпроси", убеден е президентът.

Борисов се появи с черно-бяло интервю за държавата, хляба и здравето

Борисов се появи с черно-бяло интервю за държавата, хляба и здравето

Няма проблем със свободата на словото, а в държавата има пари, "защото Бойко е спестовник, Бойко е натрупал фискален резерв"

Помолен да даде оценка на първите дни работа на служебното правителство, президентът посочи, че "започва да се връща държавността в България", а това е най-важната задача пред министрите. "Българите трябва да бъдат убедени, че има укрепване на държавността, че се връща нормалността. Два месеца са прекалено малък период, за да се направят съществени неща, но аз съм убеден, че хората, които са в този кабинет, ще направят всичко възможно българите да го усетят", допълни държавният глава.

Снимка 530960

Източник: Президентство

Служебният кабинет е длъжен там, където може, да даде светлина за начина, по който се е управлявала България, заяви държавният глава в отговор на въпрос дали служебното правителство ще вземе отношение към сигналите, постъпили в т.нар. Комисия по ревизия в 45-ото Народно събрание. "Трябва да уточним понятието "ревизия" - това е законово установена процедура с ясна методология. За два месеца е абсолютно наивно да мислим, че може да се направи ревизия за 10 години управление", посочи още Румен Радев, но допълни, че "всички случаи, при които бъдат установени нарушения на закона и корупционни практики, трябва да бъдат и показани, и пресечени".

"Внезапният напън на господин Ананиев да се пише на герой, който с тялото си брани шефовете на агенциите от уволнение, е повече от комичен". Така президентът отговори на въпрос за твърденията на Кирил Ананиев, които той направи вчера.

Сблъсък между финансовите министри Ананиев и Василев при сдаването на властта

Сблъсък между финансовите министри Ананиев и Василев при сдаването на властта

Служебният министър предупреди, че бюджетът е разчетен без мерки за подпомагане

"Всеки паметник е свидетел на своето време. Аз съм против премахването на паметници", каза Румен Радев, помолен за коментар на исканията за демонтиране на Паметника на съветската армия в София.

Държавният глава Румен Радев е в село Руня, където участва в церемонията по откриване и освещаване на паметника на загиналите жители на селото във войните на България.

По-късно днес, в Дряновския манастир, президентът участва в тържествената церемония по случай 145 години от Априлската епопея.

"Нека днес знаем и помним, че това не беше поход на отчаяните, беше горд марш на просветени хора, готови да покажат на света, че за българите достойнството и свободата стоят над всичко, че българите няма повече да търпят робския хомот", заяви държавният глава там. Президентът посочи и че затова и до днес са живи думите на поп Харитон: Шепа хора не могат да освободят България, но те ще посеят семето на свободата, то ще пусне дълбоки корени, и всеки следващ, който поеме по техния път, ще има добра и богата жътва.

"Нека черпим сили от непокорството и родолюбието на тези хора и да последваме техния пример, защото героизмът им е мерило за нашата доблест и за това какво ние днес сме готови да направим за България", заяви още в приветствието си Румен Радев.