Чрез общи действия на Европейския съюз трябва да се преодолеят последиците от енергийната криза, като се намалят цените на енергийните ресурси.

Тази тема засегна президента Румен Радев пред председателя на Европейския съвет Шарл Мишел във видеоконферентен разговор.

Държавният глава постави на въпрос и възможностите за подкрепа на страните членки, запълнили газовите си хранилища с природен газ на цена, значително по-висока от настоящата.

По отношение на продължаване на инициативата за транзитен коридор за износ на зърно от Украйна за нуждаещите се държави Радев изрази подкрепата си. Той се притеснява, че този транзит обаче може да доведе до изкривяване на вътрешния пазар в България и другите страни от региона. Затова, по думите му, са нужни мерки на европейско ниво.

Президентът коментира и проблема с нелегалната миграция у нас, посочвайки, че България очаква от своите европейски партньори и друга подкрепа, не само финансова. Държавният глава подчерта съвместната инициатива на България с Европол за създаване на целева работна група в страната ни с участието на държави-членки и трети партньорски страни с цел бърз обмен на информация и предприемане на координирани съвместни мерки срещу нелегалната миграция.

Разговорът с Шарл Мишел е в рамките на подготовката на предстоящото заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 23 и 24 март. Страната ни ще бъде представлявана от българския държавен глава.

Припомняме, през януари "Булгаргаз" подписа договор за сътрудничество с турската компания BOTAŞ с цел да закупува газ от всички световни производители и да го разтоварва в турската страна. Споразумението се сключи за срок от 13 години.

Относно транзитния коридор за износ на зърно от Украйна през Черно море припомняме, че срокът за действието на споразумението бе удължен със 120 дни на 18 март.

Турският президент обяви удължаване на зърнената сделка

Турският президент обяви удължаване на зърнената сделка

Според украинския министър на инфраструктурата тя се удължава със 120 дни