"България не е част от тези 17 държави, които поръчват снаряди за Украйна". Това за втори пореден ден обясни президентът Румен Радев пред медиите след заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

17 държави подкрепят споразумението за осигуряване на 1 млн. 155-милиметрови снаряди за Украйна, 10 държави не го подкрепят. България е една от тези десет държави.

Въпреки че решението за тези 1 млн. снряди за Украйна е част от вчерашните заключения на Съвета на евролидерите, подписано и от България, практическата реализация на това минава през Европейската агенция по отбрана.

"България е част и България подкрепа европейския механизъм за укрепване на мира. С този механизъм ще модернизираме нашата отбранителна индустрия, така че да отговаряме на съвременните изисквания за по-голям капацитет. Но касаещо доставката на 1 млн. снаряда за Украйна във вчерашното заключение изрично е записано, че това трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка държава-членка. Текстът е записан, защото преди този Съвет имаше Съвет на министрите. България не е част от тази инициатива, заедно с още 9 държави. Която държава желае да се включи, сключва индивидуално споразумение с Агенцията по отбрана", поясни българският президент.

На въпрос дали България ще арестува Путин по заповедта на Международния наказателен съд ако има тази възможност, Радев заяви, че самият въпрос е нелеп, тъй като руският президент просто няма да дойде в България.

Радев: На Украйна - не, но сме готови да дадем снаряди на други държави

Радев: На Украйна - не, но сме готови да дадем снаряди на други държави

Президентът смята, че през октомври ще ни приемат в Шенген, но при активно НС

Иначе държавният глава заяви, че страната ни е получила високо признание и оценка за всички инициативи, включително охраната на външната граница на съюза.

"България получи пълна подкрепа, висока оценка за охраната на външните граници." Румен Радев очаква още от април месец да започне изпълнението на европейската помощ, като техническите параметри в момента се уточняват.

Президентът е поставил въпроса и за нагнетения през лятото скъп газ, три пъти по-скъп от сегашните цени, и неговата реализация на пазара. И други страни имат същия проблем като нашия, обясни Радев и посочи, че тази тема ще бъде обект на анализи от страна на ЕК", поясни българският президент пред медиите.

Освен това той определи компенсацията от 16 милиона евро от ЕК за българските производители като "недостатъчна на фона на притесненията, които те имат".

Радев отсече: Никакво оръжие за Украйна

Радев отсече: Никакво оръжие за Украйна

И призова партиите да кажат отсега – за мир или за война са