Време е спиралата от насилие и страдание в Близкия изток да спре. Но това изисква усилия не само от въвлечените страни, а и последователни усилия от цялата международна общност. Това заяви пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев. Аз също призовах и от трибуната на ООН, за сдържаност, за разум, посочи той.

"Що се отнася до самия конфликт, виждаме, че ескалацията на конфликта има потенциал да застраши мира в целия регион", коментира държавният глава.

Президентът каза още, че със службите и правителството следят ситуацията и ежедневно извършват оценка на обстановката. Той обясни, че рискът за нас се изразява във вероятност за повишаване на миграционния натиск към България.

Йотова поздрави властта за добрата реакция по евакуация

Йотова поздрави властта за добрата реакция по евакуация

Трябва час по-скоро да се събере съвета за сигурност на ООН

Радев посочи също, че предвид огромната разлика във военния потенциал на "Хизбула" и една от най-високотехнологичните армии в света (на Израел - б. р.), може да се очаква отговор с асиметрични средства - терористични атаки.

"Искам да поздравя екипажа на правителствения самолет, службите за сигурност, също така - Министерството на отбраната, Министерство на транспорта, които наистина работят много усилено в последните дни да се осигури безопасен коридор на нашия самолет, така че да бъдат изведени нашите сънародници. Това е най-важната задача към момента", каза президентът за евакуацията на българските граждани от Ливан.

Правителственият самолет излита за втора евакуация на българи от Ливан

Правителственият самолет излита за втора евакуация на българи от Ливан

Все още не е ясно кога самолетът ще се върне в България

По въпроса с освобождаването на българските моряци от отвлечения край бреговете на Йемен кораб Galaxy Leader той заяви, че момента, предвид и това, което се случва в Йемен, ситуацията не е благоприятна. "Въпреки това продължаваме по всякакъв начин да държим каналите за комуникация отворени и да се полагат усилия за тяхното освобождаване", увери Румен Радев.

"Работи се наистина, и то наистина от самия ден първи на отвличането на нашите сънародници от екипажа на Galaxy Leader. Така че - усилията там никога не са преставали и те се водят на всички нива. От службите, от съответните нива на министерствата, включително на най-високо ниво - с държавни и правителствени ръководители на държави от региона, за оказване на помощ", отбеляза държавният глава.

Радев иска помощ от Иран за освобождаването на българските моряци от Galaxy Leader

Радев иска помощ от Иран за освобождаването на българските моряци от Galaxy Leader

Президентът постави и въпроса са освобождаването на заложниците, пленени от Хамас