Българското общество очаква активна законодателна дейност от страна на 49-ото Народно събрание, която да гарантира както предвидените за страната ни средства по Плана за възстановяване и устойчивост, така и присъединяването на България към Шенген още тази година. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с члена на Европейската сметна палата Илиана Иванова, съобщават от прессекретариата на президента.

Държавният глава посочи, че необходимите проектозакони вече са изработени от служебното правителство. Парламента само трябва да ги приеме, добави той.

По време на разговора Радев и Иванова обсъдиха констатациите от Годишния доклад на Европейската сметна палата, както и работата на страната ни със средствата от европейските фондове.

Общата позиция по време на разговора бе, че България се е утвърдила като надежден и коректен партньор на Европейската сметна палата през последните години. В последният доклад на органа страната ни е дадена като пример за добро сътрудничество между одитните и управляващите органи в кохезионната политика.

Друга дискутирана тема бе тази за ПВУ и неговото предоговаряне. По думите на Радев гарантирането на устойчиво бъдеще на българската енергетика е приоритет и следва внимателно да бъдат обмислени сроковете, необходими за изграждането на нови енергийни мощности.

При всяко потенциално затваряне на топлоелектрически централи, за което някои от последните български правителства са поемали ангажименти, следва предварително да бъде осигурена реалистична екологична алтернатива за производство на електроенергия, както и да бъде обезпечена социалната стабилност в прехода към изграждане на зелена икономика, поясни президентът.

По време на срещата президентът открои и усилията на служебното правителство за повишаване на информираността на малките и средни предприятия и улесняване на техния достъп до средствата от европейските фондове.