Борбата за върховенството на правото е борба за начина, по който да се развива България. Тя е дълг на всяка отговорна институция, на професионалната юридическа общност и на обществото.

Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с представители на Съюза на съдиите в България, която се проведе днес в Президентството по инициатива на организацията.

От Съюза поставиха редица въпроси, свързани с реформата в системата на правосъдието, начините, по които се определя кадровото развитие на магистратите и ефективното взаимодействие между институциите. Президентът подчерта необходимостта от връщането на общественото внимание върху значението на реформата в българското правосъдие и изрази съжаление, че в 49-ото Народно събрание темата била използвана като параван за прокарването на различни спорни промени в Конституцията.

Участниците в срещата достигнаха до общата позиция, че ефективността на разследванията и проверките във връзка с мрежата за влияние на Мартин Божанов-Нотариуса е показател за състоянието на системата на правосъдието.

Президентът припомни, че многократно е поставял въпроса за разкриване не само на извършителите на убийството на Божанов, но и на поръчителите и кукловодите, както и на престъпните зависимости между политика и правосъдие.

Обща бе и позицията, че прекратяването на дейността на временната комисия за проверка на дейността на Мартин Божанов в предишното Народно събрание не трябва да води до отслабване на обществения натиск и на институционалните усилия за разкриването на този ключов за правосъдието случай.

Борислав Сарафов иска промени в Наказателния кодекс

Борислав Сарафов иска промени в Наказателния кодекс

Делата се бавят основно заради липса на вещи лица, смята главният прокурор