Президентът Румен Радев е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин, съобщи пресслужбата на Кремъл с уточнение, че контактът е осъществен по инициатива на българската страна.

В съобщението се посочва, че е "потвърдена взаимната заинтересованост за развиване на руско-българското сътрудничество в различни сфери, включително енергийната".

Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи

Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи

На 24 май Русия отбелязва Деня на славянската писменост

"Обсъдени са въпроси, свързани с подготовката на съвместни мероприятия, посветени на важни в двустранния контекст дати: 25-годишнината от подписването на Договора за приятелство и сътрудничество (4 август 2017 година) и 140-годишнината от освобождението на България от османско иго (3 март 2018 година)." - се казва още в съобщението от Кремъл.

В заключение се допълва, че е договорено "продължаване на контактите на различни равнища".

Първоначално информацията беше разпространена само от руската страна.

Часове по-късно, след като в българското медийно пространство новината беше публикувана с позоваване на Кремъл, от президентството разпространиха официално съобщение за разговора.

"Държавният глава Румен Радев поздрави в телефонен разговор президента на Руската Федерация Владимир Путин и руския народ по повод отбелязването на Деня на Русия - 12 юни. По време на двадесетминутния разговор, който се проведе по инициатива на българския президент, беше отбелязана дълбоката историческа и духовна връзка между българския и руския народ." - гласи съобщението.

"По повод навършването на 140 години от края на Руско-турската война от 1877-1878 г. и Освобождението на България, българският държавен глава отправи покана към своя руски колега да направи официално посещение в страната ни през 2018 г. Президентът Путин благодари за поканата и я прие, като точната дата на визитата предстои да бъде уточнена. Руският президент благодари на президента Радев и за приноса му за развитието на двустранните отношения.

По инициатива на руския президент беше направен преглед на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, както и в сферата на енергетиката, и беше изразено общо желание за тяхното последващо развитие и задълбочаване без да бъдат политизирани и на основата на взаимна изгода." - се казва още в текста.

В изявленията на двете страни не се споменава нищо за двете скандални изявления за азбуката, неглижиращи българската история и култура - на Владимир Путин от 24 май и на депутата от неговата партия Анатолий Карпов - от днес.

Борисов отказа среща с Карпов заради нов скандал с азбуката

Борисов отказа среща с Карпов заради нов скандал с азбуката

Руският депутат принизи ролята на България...

Припомняме, руският президент заяви, че азбуката "идва от македонската земя", а днес депутатът от "Единна Русия" заяви пред bTV, че кирилицата идва от Византия.

Заради изказването на Карпов премиерът Бойко Борисов отмени срещата си с него.