С почерпка баклава дойдоха от ДПС при Румен Радев за празника на мюсюлманите. Държавният глава пък си спомни една от срещите с Мустафа Карадайъ, когато лидерът на партията дошъл с таблица с прогнози за изборните резултати и когато предрекъл, че промяна и след поредните избори няма да има. Оказахте се прав, отдаде признание на лидера на ДПС държавният глава.

Радев отчете, че в кампанията партията заложила на нуждата от диалог. Каква е оценката на партията за политическата ситуация и за съставяне на правителство, поиска да разбере той. Предизвикателствата пред този парламент и президентската институция са големи, отчете още Румен Радев. Той предупреди, че трябва да се приемат важни закони и бюджетът на страната.

анкета

Най-важната задача на депутатите е

Виж резултати

Съставянето на кабинет 28.9%

Разглеждането на бюджет 14.7%

Законите по ПВУ 3.3%

Овладяване на инфлацията 11.0%

Да си починат 42.1%

Според държавния глава парламентът върви по две успоредни писти - едната е съставянето на редовно правителство, а другата е приемането на важните за страната закони. Дължината на втората писта зависела от дължината на първата писта. Президентът отчете риска да няма редовен кабинет и риска за икономическата стабилност в страната. Ще се радвам, ако най-после се състави правителство, каза Румен Радев. Какви са условията ДПС да мине от позицията на опозиция към конструктивен фактор в Народното събрание, попита президентът. Той отчете ролята на партията при приемането на бюджет и попита какъв срок според тях ще е нужен, за да се приеме макрорамката.

Лидерът на ДПС започна изказването си отново в празничната тематика и тълкуванието, че за мюсюлманите днешният ден е символ на опрощението.

Избирателят е мъдър, а избирателите не овластявали никого да управлява еднолично. Хората имат много проблеми, а именно с хората ДПС се опитало да очертае проблемите - инфлацията, неадекватни доходи. Партията ще се опита дневният ред на хората да бъде дневен ред на НС. Затова трябвало политиците да си определят ролята в обществото. Все още имало ненаучени уроци, според Мустафа Карадайъ.

Той критикува първите две партии, че влезли в полето на популизма, а така се губело ценно време. А в същото време няма субект на властта. Според него много смело трябва да се върви напред в решаването на проблемите. Все още трудно можело да се надскочи личното и партийното его от страна на политиците, по мнението му. Още от 2016 призоваваме за нормалност в политиката, подчерта Карадайъ. Всичко можело да се случи с разум. 3% дефицит според Карадайъ е постижимо, но въпросът бил в какъв срок и на каква цена.

Карадайъ против принципа "стани да седна" в политиката, зове за диалог

Карадайъ против принципа "стани да седна" в политиката, зове за диалог

Правителство може да има и още с първия мандат, според ДПС

Явно ДПС трябва да влезе във властта, за да влезем в Шенген и Еврозоната, подчерта Мустафа Карадайъ и припомни, че при участието на партията в управлението страната е влязла в ЕС и НАТО. С назидателен тон Карадайъ припомни, че именно с участието и благодарение на ДПС са приети и основните оперативни програми. Той очерта и позитивните макроикономически параметри, когато формацията е в управление. Това става с предвидима бизнес среда и инвестиции, по думите му. 60 милиарда лева чакат в Брюксел да си напишем домашното, предупреди Карадайъ, а ние все още нямаме категорични позиции като държава по определени цели и политики.

България много спешно трябва да си напише домашното ясно, категорично и с достойнство, настоя лидерът на ДПС и поиска да започнем с усвояването на европейските средства. Пред вас стоят представители на една партия, която е показвала как, похвали се Карадайъ и захапа партии, които в кампанията се хвалели, че имало как, но пък доказали, че не знаят как и не могат.

За да се вземат европейските средства, трябва да има редовно правителство, според Румен Радев. Той защити работата на служебното правителство. Надявам се вашата партия да допринесе за съставяне на редовен кабинет, пожела Румен Радев.

Да не се закриват работни места, иска лидерът на ДПС. Карадайъ разкритикува, че досега дошлите евросредства не са стигнали до целта си, на което президентът отговори с тезата, че държавата е отишла при хората, при малкия и среден бизнес. В момента се оформя едно мнозинство от първите две политически сили, отчете отново Мустафа Карадайъ. Заради липсата на диалог ДПС и засега са опозиция, но за тях по-важен бил моделът.

Преди срещата с ДПС, държавният глава разговаря с "Възраждане", третата по големина политическа партия в 49-тия парламент, а вчера се проведоха консултациите с първото политическа сила ГЕРБ/СДС и коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България".