Бъдещият редовен кабинет трябва да следва курса, който ние (служебното правителство- бел. ред.) зададохме, а не да има просто едни разговори и увещания.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Анкара, където ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Реджеп Тайип Ердоган от 17 ч.

"Няма експертни кабинети. Да, съставен е от експерти, но политическата отговорност ще бъде носена от партиите, които застават зад това правителство", допълни Радев. Според него в най-скоро време ще проличи коя партия в кое министерство доминира.

Президентът направи и кратък коментар относно вчерашния протест срещу него и в подкрепа на България като парламентарна република. Всеки има право да протестира, констатира държавният глава, отказвайки да нищи темата към този момент. "За нея ще говорим много скоро в България", добави той.

Папката на Денков изпълнена, но Радев не я приема днес

Папката на Денков изпълнена, но Радев не я приема днес

Президентът е във Варна и нямал намерение да променя програмата си на пожар

Президентът коментира и няколко настоящи и предстоящи съвместни стъпки между България и Турция.

"След посещението ми в Истанбул сключихме споразумение и получаваме достъп до всички турски терминали за втечнен газ, с резервиран капацитет от 1,5 млрд. на година".

По думите на Радев в близките дни разширението на КПП "Капитан Андреево" ще бъде открито. Предстои и подписване на меморандум за втора жп линия между Елхово и Одрин. Проектира се и отсечка между Лесово и АМ "Марица", за да се раздели на две огромният поток от тирове и влакове, посочи президентът. Изграден ще бъде и пешеходен мост при Резово, заяви той с надеждата, че новото правителство ще се възползва от постигнатото и ще довърши започнатото.

Румен Радев съобщи и че предстои създаването на организационен център, който цели справянето със засиления нелегален трафик на мигранти. В координация с Европол вече работи група, в която участват представители на нашите служби и МВР, добави държавният глава.

"Целта е да има много бързо споделяне на информация и да провеждаме координирани операции в ЕС, с които да се нанасят удари в центровете за трафик на мигранти", поясни Радев. По думите му служебното правителство е разработило ясна концепция за транспортната свързаност със съседните страни.

Турция увеличава капацитета на граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово

Турция увеличава капацитета на граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово

Сюлейман Сойлу увери Демерджиев, че скоро ще направят нужните технологични промени

От пресцентъра на Президентството разпространиха видео и снимки от посещението на Румен Радев в Турция. Той е придружаван от съпругата си.

Също от пресцентъра на Президентството съобщават, че Румен Радев е разговарял с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Темата на разговора по коридорите на летище "Есенбоа" в Анкара е била укрепването на сигурността в региона на Източна Европа.

Снимка 620884

Източник: пресцентър Президентство

В Турция за церемонията е бил и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който също е поздравил Реджеп Тайип Ердоган за встъпването му в третия мандат. Ердоган е не само добър съсед, той е и добър приятел на България, заяви Мустафа Карадайъ, като е уверил, че ще продължат да работят за това през следващите години двустранните отношения да продължат да се развиват ускорено и в интерес както на гражданите на двете държави, така и на просперитета на целия регион, добави лидерът на ДПС.

Преди церемонията Мустафа Карадайъ е провел и двустранни разговори с министри и политици от различни държави.