Министрите на вътрешните работи на България и Турция Иван Демерджиев и Сюлейман Сойлу проведоха работна среща в Истанбул, в продължение на разговорите между президентите Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган от миналата седмица.

Двамата обсъдиха подробно конкретни мерки за ускоряване на обработката на увеличения трафик на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово", които да бъдат предприети в кратки срокове. Сойлу увери, че скоро на двата гранични пункта ще бъдат направени технологични изменения и бъде увеличен капацитетът им.

Правителството анализира как са се появили опашките на "Капитан Андреево" пак

Правителството анализира как са се появили опашките на "Капитан Андреево" пак

Инспекторатът на МЗХ проверява действията на директорите на БАБХ във времето назад

Вътрешните министри говориха и за изграждането на мост на река Резовска, за сътрудничество в областта на обучението на служители, съвместни дейности в борбата с миграцията, обмяната на информация, за бедствията и извънредните ситуации и сигурността на границата. 

Сойлу посочи, че се провежда съвестно разследване за смъртта на българския полицейски служител, който беше убит на границата, като предстои да се изяснят всички факти и обстоятелства по случая.

Демерджиев: Турция ще охранява по-плътно границата

Демерджиев: Турция ще охранява по-плътно границата

Обсъжда се и създаването на втора лаборатория на ГКПП "Лесово"

Демерждиев благодари на турската страна за помощта при справяне с огромния мигрантски натиск. "Доброто взаимоотношение между двете държави в това отношение се вижда и оценява и от Европейския съюз, тъй като България пази външната му граница", заяви той и изрази увереност, че ЕС ще подпомогне двете държави в това нелеко усилие.