България не е голяма по броя на своето население, а с качеството на младите хора и работната си сила. Това изтъкна президентът Румен Радев на среща с водещи компании в сферата на авиационната промишленост, земеделието и производството на храни и отбраната във Франция.

Румен Радев: България се гордее с успехите на българите в чужбина

Румен Радев: България се гордее с успехите на българите в чужбина

Българската общност във Франция допринася за доверието между страните

Президентът припомни на френския бизнес, че българските младежи винаги заемат първите места на международните олимпиади по информатика и математика. Той добави и че информационните и комуникационните технологии са сред най-бързо развиващите се сектори у нас.

Румен Радев отправи покана към френския бизнес да насърчи индустриалното сътрудничество и технологичния трансфер със страната ни.

"Това е реална възможност за осъществяването на взаимноизгодни партньорства, която ще бъде подкрепена от всички български институции", убеден е държавният глава.

Снимка 327377

Източник: БГНЕС

"Географското разположение на България осигурява достъп не само до общия пазар на ЕС, но и до пазарите на съседните региони", обясни президентът Радев, отбелязвайки, че летище София би могло да бъде в логистичен център за авиационен ремонт и поддръжка в Югоизточна Европа.

Държавният глава открои предимствата на страната ни. Той акцентира на ниския корпоративен данък, ниските разходи за установяване и производство, реформираща се дуална образователна система, стабилните макроикономически показатели както и качеството на работната сила.

Участие в срещата взеха представители на AIR France, Latecoere, Malterie Soufflet, Total, Nexter, Dassault Aviation, Thales, както и френският клон на Coca Cola.

Румен Радев покани френските инвеститори в България
Обновена

Румен Радев покани френските инвеститори в България

Според Радев за страната ни е важно да участва пълноценно в европейската отбрана

По мнение на френския бизнес България е сред първенците по отношение на квалификацията на своите работници в региона на Югоизточна Европа.

Пред Румен Радев френският бизнес представи дейността на своите компании и намерението си за установяване на сътрудничество с български фирми или разширяване на своя бизнес в България.

Сред предстоящите проекти е в България да започне производство на части и компоненти за самолетната индустрия.

Намерения за технологичен обмен и индустриално партньорство с български фирми в сферата на отбраната също бяха споменати на срещата.