Румънският модел за борба с корупцията има и положителни, и отрицателни черти, можем да вземем най-доброто от всеки един модел. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по време на посещението си в Гърция.

Той добави, че не е почитател на ничий чужд модел.

"Не виждам достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта", коментира Радев по повод на подготвяната съдебна реформа.

По думите му, в системата е направено много до момента.

"Истинска съдебна реформа ще има, когато продължим едновременно усилията във всички направления, но най-важното - да имаме единен орган, който да има изрични правомощия за борба с корупцията", поясни Радев.

По думите му подобен екип от хора, които да бъдат стимулирани от заплатите си, ще "разрови" съмнителните обществени поръчки.

"Трябва дейността на тези органи да дисциплинира нашата политическа класа", коментира още Радев.

Той заяви, че вече се е срещал с вицепремиера Екатерина Захариева по повод съдебната реформа, но ще проведе отново разговори с нея, защото "не иска раздут закон".

Радев коментира и модернизацията на армията.

"Ако българското правителство изиграе добре своите карти, ще бъде стабилизирано", заяви тоя във връзка с преговорите за закупуване на нови изтребители.

"Това ще допринесе много, стига сме правили инвестиции в недотам технологични производства. Става дума за високи технологии и ангажимент да се инвестира точно в тях." - каза още Радев.

По думите му преговорите винаги протичат трудно, като тези за изтребители са водят поне 5-6 месеца.

Той заяви, че се надява в скоро време да се случат нещата, които е обсъждал с правителството на КСНС: "Да има разсрочено плащане на изтребители и кораби, за да се вложат и в проекта за бронираните машини - проектите да вървят заедно."