Най-голямото доказателство, че в България трябва да се инвестира, са талантливите и умни млади хора. Те са гарант за това в страната ни да се развиват високи технологии и продукти с висока добавена стойност.

Това заяви президентът Румен Радев във видео обръщение към участниците във финалния кръг на елитния международен конкурс по програмиране CodeIT - 2019-2020.

По традиция държавният глава е патрон на последния етап на авторитетното състезание. Отличаването на финалистите тази година за първи път се проведе в онлайн формат чрез видеоконферентна връзка.

В приветствието си към участниците от финалния кръг президентът Радев посочи, че младите програмисти не просто залагат алгоритъм, а модел на нашето бъдеще и начина, по който ще се градят общества.

"Вече няма сектор в обществено-икономическия живот, който да не се подчинява на алгоритмите, които задават програмистите и информатиците", допълни държавният глава и посочи, че гордост предизвикват упоритостта, изобретателността и таланта на младите българи.

Президентът приветства и финалистите от Република Сърбия и Република Северна Македония, като посочи, че тяхното участие е много важно, защото бъдещето на страните от региона зависи все повече от дигиталната свързаност.

Над 180 състезатели на различна възраст взеха участие в 20-ото издание на конкурса. По случай годишнината на CodeIT бяха наградени 20 талантливи информатици, сред които представители на България, Република Северна Македония и Република Сърбия.

Президентът благодари на екипа на софтуерната компания Мусала Софт, както и на нейните партньори - организации, компании и институции, които продължават да подкрепят вече 20 г. турнира, който е доказал, че гради не само таланти, а бъдеще.