На официална церемония в Гербовата зала на президентската администрация държавният глава Румен Радев удостои с държавни отличия видни български учени.

Орден "Св. Св. Кирил и Методий" първа степен получи проф. Николай Жечев за неговия принос в областта на историческата наука.

За приноса си в развитието на медицинското образование проф. Невена Цачева беше наградена с орден "Св. Св. Кирил и Методий" втора степен. Медал "За заслуга" получи ст.н.с. д-р Александър Скордев за заслугите му в областта на инженерните науки и като общественик.

В словото си президентът Румен Радев заяви, че в навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември, за него е чест да връчи високи държавни отличия на трима българи, които със своите творчески търсения и научни постижения са гордост за България.

Постигнатото от вас има общо и важно значение за нашето общество, защото съхранява нашите духовни корени и жаравата на националната идентичност, защото усъвършенства средата за опазване на общественото здраве, защото повишава конкурентоспособността на производството и качеството на живот, заяви държавният глава.

Постигнатото от вас има още по-голям смисъл с вашия пример на всеотдайност и творчески устрем, с изградените от вас силни изследователски екипи, с множеството ваши ученици и последователи. С искрено уважение ви поздравявам още веднъж за високите отличия и ви желая здраве и сили за нови творчески, професионални и лични успехи, завърши речта си президентът.

От името на наградените проф. Невена Цачева благодари за отличието и пожела на държавния глава крепко здраве, лично щастие, удовлетвореността и радостта от постигнати успехи да го съпътстват, за да може да осъществи просперитета и благоденствието на България.