В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи. Затова свиках парламента възможно най-рано. От решенията на парламента зависи развитието на всички останали въпроси. Това заяви пред журналисти в Черна гора президентът Румен Радев.

Държавният глава е на визита в Черна гора. Той даде съвместен брифинг с черногорския президент Яков Милатович.

Радев изрази увереност, че България ще продължи да отстоява своята политика на подкрепа на евроинтеграцията на Западните Балкани. Той подчерта, че страната ни е основният двигател на тази политика. Президентът посочи, че вярва, че българският парламент и правителство ще продължат да се придържат към тези политики, които да гарантират устойчивост и необратимост на евроинтеграцията на Западните Балкани.

По думите му този процес не трябва да бъде ускоряван и подвластен само на базата на геополитически обстоятелства, а да се движи на принципа на собствените заслуги и спазването на Копенхагенските критерии. Според него трябва също така да се съди съобразно политиките за изграждане на добросъседски отношения, на конструктивно партньорство със съседните държави, на спазването на човешките права и върховенството на правото.

Радев открои добрите двустранни отношения между България и Черна гора. Той изтъкна, че страната ни цени високо отличните си отношения с балканската страна, базирани на дългогодишно приятелство и взаимно доверие, на вековни културни, исторически и духовни връзки. Държавният глава допълни, че в контекста на засилване на свързаността България ще подкрепи намерението на Черна гора за присъединяване като асоциирана страна участничка в инициативата "Три морета".

По време на срещата е било обсъдено и конструктивното сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната, като президентите откроиха съюзническите отношения в рамките на НАТО по отношение на стабилността в региона на Югоизточна Европа.

Държавният глава подчерта, че и от двете страни има амбиции за задълбочаване на двустранното сътрудничество в сферата на индустриалното сътрудничество, икономиката, ИТ сферата, отбраната, науката, културата.

Президентът на Черна гора Яков Милатович благодари на българската страна за подкрепата. Той изрази увереност, че до 2028 г. Черна гора може да стане част от ЕС.

Само стабилен регион, който е проспериращ икономически и се базира на взаимното доверие, може да направи крачка напред в своето общоевропейско бъдеще, допълни той.

Президентът свиква 50-ото Народно събрание в сряда

Президентът свиква 50-ото Народно събрание в сряда

Новоизбраните депутати ще положат клетва и ще трябва да изберат председател на парламента