Важна задача на държавата е да подпомага културата, но трябва и да осигурява условия, в които творците да създават изкуство с помощта и на частната инициатива. Във време на политически, икономически, социални, духовни и военни кризи е особено важно културата да бъде подкрепяна още повече, защото тя задава модели на поведение, създава нашите възприятия, задава очакванията ни и учи да различаваме кое е добро и кое е зло. От криза се излиза с ясна посока и с обединение на нацията. Затова е необходимо хората да споделят ясни, устойчиви и дълбоко вкоренени духови ценности, а това е основната роля на културата - да развива ценностите ни като общество.

Това заяви във вторник президентът Румен Радев на галавечер "Хоризонти", организирана от списание "Мениджър", съобщиха от пресцентъра на Президентството. Събитието се провежда под патронажа на държавния глава и в неговия фокус е взаимодействието между представителите на културата и бизнеса като фактор за развитието на обществото.

Снимка 666998

Източник: Президентство

Важно е също така да се полагат усилия за укрепване на всеки един от елементите на общото културно пространство на България - културно-историческото ни наследство, гордостта от национална принадлежност, науката, образованието и традициите, настоя още Радев.

Страната ни трябва да цени високо две ключови дадености - културно-историческото наследство и българските таланти, които се конкурират с най-силните в света.

"България е заемала водещо място в Европа като културно и духовно развитие много преди в Европа да е имало много от днешните държави", посочи президентът.

Той открои процесите, започнали в страната ни и интегрирани в културния код на Европа - българската азбука, славянската книжовност и богослужение и богомилството. По думите на държавния глава можем да се гордеем с всичко това и следва да го опазваме и развиваме.

Държавният глава поздрави по-специално организаторите на събитието за инициативата за промени в Закона за меценатството, които да осигурят възможности за българския бизнес да подкрепя ефективно и прозрачно българската култура и изкуство. В тази насока е необходимо да бъде постигнат баланс в нормативната база, настоя той.

Радев посочи, че е необходимо да се положат усилия за по-висока култура в политическото говорене. Той подчерта и отговорността на медиите в този процес с оглед на намиращите в тях място публични изказвания, които имат своето влияние върху културата в обществото.

Снимка 666999

Източник: Президентство

На тазгодишното издание на форума специален гост е португалският писател, университетски преподавател и журналист Жозе Родригеш душ Сантуш, който държа реч пред аудиторията на тема "Как Спиноза създаде Запада".