България и Гърция са външни граници на Европейския съюз и трябва да следват общ подход за реформиране на политиката на съюза за справяне с миграционния натиск към Европа. За това настоя президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Гърция Николаос Дендиас, който е на посещение в България. Това е първата визита на министъра у нас след встъпването му в длъжност на 9 юли.

Отношенията между двете държави са доказателство, че на Балканите може да се гради стратегическо партньорство в дух на взаимно доверие и да се градят силни икономически, политически и културни връзки, подчертал държавният глава.

От своя страна Дендиас откроил отличното партньорство на България и Гърция в рамките на ЕС, както и приноса на двете страни за укрепване на регионалната стабилност и сигурност.

Обща е била оценката, че задълбочаването на свързаността между България и Гърция създавала предпоставки за насърчаване на икономическия обмен, туризма, взаимните инвестиции.

"Силно се надявам, че ще създадем необходимите условия за това - не само развитие на транспортна свързаност, енергийна свързаност, но и на възможност хората да комуникират по-свободно и по-често", допълнил Радев.

По думите му повишаването на капацитета на съществуващите гранични пропускателни пунктове и ускоряване на откриването на нови, като този между Рудозем и Ксанти, щяло да стимулира туризма и да развие икономическите връзки.

Държавният глава отбелязал силните духовни връзки и сътрудничеството в областта на културата между България и Гърция. Възможности за последващо развитие на научния и образователен обмен предоставяли и редица европейски програми.

На срещата Николаос Дендиас предал поздрави на българския държавен глава от неговия колега президента Прокопис Павлопулос, както и от министър-председателя Кириакос Мицотакис.

Радев посочил, че предстоящото през 2020 г. отбелязване на 140-годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете страни е повод за нови срещи и последващо задълбочаване на диалога на най-високо равнище между България и Гърция.