Днес знамето на българската свобода е в ръце на сегашните поколения. От нашата воля зависи дали ще го веем високо, или ще му се кланяме само в музеите. Дали достойнството ще надмогне апатията или ще търсим утеха само в подвизите на героите в учебниците по история. Това заяви президентът Румен Радев в Калофер по случай Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

По негови думи е символично, че в цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание, в която ясно можем да осъзнаем смисълът и силата на думите.

"Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите. Той доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън", посочи държавният глава.

2 юни - Денят на Христо Ботев

2 юни - Денят на Христо Ботев

Този ден се чества от 1901 година

Той подчерта, че гласът не ни е даден, за да мълчим, а за да се извисява, да гради и пробужда, както словото на Ботев е отекнало над цяла епоха и днес продължава да звучи призивно.

Радев изтъкна, че именно благодарение на поета революционер и други народни деятели на все още неродената България, дързостта и истината дори тогава са достигали до хората. Днес мнозина избират да слугуват на лъжата, но винаги има и хора, за които истината струва повече от комфорта, категоричен бе той.

По негови думи Ботев и неговите юнаци ще останат завинаги символ на всички български родолюбци, живели и загинали за Отечеството. Според президента те са доказателство, че нищо не е обречено, когато има хора с кураж и достойнство.