Дали има нещо притеснително в доклада на ДАНС, според който заместник-министър на електронното управление се е сдобил незаконно с т.нар. хеш кодове на машините до гласуване, следва да кажат съответните органи. Така коментира последния скандал на политическия небосклон президентът Румен Радев.

"Разбира се, че прочетох доклада на ДАНС, но най-важното днес е да се гласува масово. Да се осигури спокойствие в изборния ден и да има увереност, че гласът на всеки българин ще бъде зачетен. (...) Имаме нужда от спешно възстановяване на доверието на изборния процес, затова очаквам компетентните органи в най-скоро време да извършат своето разследване и да оповестят кои са играчите и мотивите за този акт", призова Радев.

На въпрос на News.bg той бе категоричен - следва да има промени в Изборния кодекс, които да върнат доверието в избирателния процес. Но при все това: "Всеки парламент се ангажира с промяна в ИК. Да ви върна обратно в декември миналата година, тогава наложих вето на последната промяна в ИК, която обезсмисли машинното гласуване, защото наистина превърна машините в печатащо устройство. Тогава се намери стабилно мнозинство, което отхвърли моето вето. Дали трябва да има промяна - да, трябва да има промяна", каза президентът, но подчерта - възстановяването на доверието в изборния процес изисква усилия от всички институции.

Радев няма намерение и да публикува доклада на ДАНС, защото службата не била подчинена на него, а на Министерския съвет и лично на министър-председателя.

Съзря обаче редица въпросителни относно кадровата политика на кабинета: "И по отношение на министъра на електронното управление, на заместник-министъра, както и на заместник-председателя на ДАНС (Петър Петров, бивш депутат от ПП/ДБ), които са назначение на управляващите."

Силният човек на "Дондуков" 2 коментира и думите на финансовия министър Асен Василев да наложи допълнителна такса на транзита за руски газ, против която протестираха редица държави. По думите му дори и привидно благородната инициатива, поета от кабинета, не може да подмине договора ни за членство в ЕС, а "подобни внезапни хрумвания без никакви разчети водят до несигурност и хаос, до нашата самоизолация в европейското семейство", но най-вече - поставят под риск структурноопределящо дружество като "Булгартрансгаз".

"Гласувах за развитието на София като модерна европейска столица, каквато всички българи искаме", коментира вкратце преди да засегне основните за държавата теми Радев, който упражни вота си в столичната ПГ по транспорт "Макгахан".

Местни избори 2023
на живо

Местни избори 2023

В някои СИК урните се препълниха, в други - останаха празни