Председателят на парламентарната група на БНД Борислав Ралчев призова да бъдат осъдени лекари, които са издали фалшиви медицински и адвокати, които са ги използвали за отлагане и забавяне на дела.

Според него трябва да бъдат предприети действия именно в тази насока, а не с лека ръка да се посяга с неотменимото конституционна право на защита.

Така той коментира, цитиран от БНР, становището на специалната комисия към Висшия съвет, че забавянето с години на знакови дела се дължи на непрекъснатите отлагания, към които прибягват адвокатите.

Припомняме, преди дни Пламен Стоилов, член на ВСС, заяви, че основният фактор за забавяне на делата е широко практикуваната злоупотребата с право на защита. Според Стоилов сега действащият НПК дава възможност на подсъдимия да бави до безкрайност хода на съдебното следствие, като често се стига до пълното му блокиране.

Ако правилото е чрез едно медицинско да се отлага делото, очевидно става въпрос за документ с невярно съдържание, което води до инкриминация т.е. до осъждане на две лица - докторът, който го е издал и адвокатът, който го ползва, обясни Ралчев.  

По думите му, наказанието е едно и също и чрез приемането на подобна мярка ще бъдат хванати некоректните адвокати и техните доктори, които издават фалшиви документи.