Вътрешният министър Бойко Рашков е отстранил началника на Второ РПУ в София , заради бездействието му по случая с Венцислав Дамянов - Боксьора от с. Световрачене, обвинен в побой и тормоз над хора в села около София, съобщи БНР.

Припомняме, при спецакция на СДВР в с. Световрачене Венци Боксьора бе проверен дали спазва домашния си арест. След това беше задържан след предадена флашка, която съдържа данни за извършени престъпления от общ характер.

От полицията уточняват, че той само за периода 2006 - 2018 г. е задържан 9 пъти във Второ РУ. Мъжът е с множество криминални прояви. Привличан е в качеството на обвиняем по 15 досъдебни производства, образувани в периода 2004-2018 г. за: телесни повреди; закана с убийство; придобиване/държане на боеприпаси; грабеж; изнудване; хулиганство; образуване/ръководене на организирана престъпна група; подкуп на длъжностно лице; престъпления с наркотици; управление на МПС с отнета шофьорска книжка. За периода 2005-2019 г. има 8 осъдителни присъди.

Трима стари свои познайници задържа СДВР в Световрачене

Трима стари свои познайници задържа СДВР в Световрачене

Побойникът от Световрачене е отново в ареста

"Тези лица, които всички видяхме на кадри, заснети от граждани, на побоища, на насилие, на грозни сцени, на хулигански и други подобни, са извършени очевидно под чадър на полицейски служители, включително не изключвам и на някого от ръководството на МВР", каза Рашков.

"Защо казвам това, защото е логично да се приеме, че подобни типове, бих ги нарекъл, са използвани и с предизборни цели. Иначе нямам никакво обяснение как е възможно години наред престъпници от такъв характер да тормозят българските граждани в тези три населени места, съвсем близо, даже като квартали в София, и никой да не предприеме каквито и да било действия", уточни още вътрешният министър.

Спецнадзор по делата спрямо Венци Боксьора

Спецнадзор по делата спрямо Венци Боксьора

Задържан е за 72 ч., по ново обвинение за хулиганство и стара флашка

Бойко Рашков обясни, че ще вземе отношение и към други служители на МВР, за които има данни, че са свързани със случая. "До момента съм отстранил началника на второ РПУ, тъй като, мисля си, не може един началник на подобно районно с огромна територия, която трябва да контролира, той не може да не е знаел, че там в неговия район има подобни лица, които се занимават с наркотици, пребиват хората", допълни той.

По думите му хората са подавали десетки жалби и молби. "Сега ще помисля по отношение на някои от ръководния състав на Столичната дирекция на вътрешните работи, като съм взел, разбира се, отношение по един служител, който като име беше споменат от тези пострадали лица от Главна дирекция "Национална полиция", изтъкна Рашков.