Общинските съветници от "Демократична България" са внесли официално предложение - районните кметове в София да бъдат допуснати до онлайн заседанията на Столичния общински съвет (СОС).

Предложението им е внесено от лидера на съветниците на "Демократична България" Методи Лалов и кметовете на район "Средец" Трайчо Трайков, на "Слатина" Георги Илиев, на "Лозенец" Константин Павлов и на "Студентски" Петко Горанов.

От "Демократична България" уточняват, че за момента председателят на СОС Елен Герджиков отказва да ги включва в заседанията, освен когато са вносители на доклади или отговарят на питания. На последното заседание на 20 май той отново е потвърдил позиция си, защото не е регулирано в правилника за дейността на СОС.

Чиновниците водят, СОС е гумен печат, установи Методи Лалов

Чиновниците водят, СОС е гумен печат, установи Методи Лалов

Комисиите в общината работят пришпорено, в недостатъчно на брой зали

Съветниците от "Демократична България" обаче смятат, че районните кметове имат право на участие със съвещателен глас, защото такава разпоредба има в Закона за местната власт. Според чл. 46 от ЗМСМА - те се изслушват задължително при обсъждане на въпроси, отнасящи се до кметството или до район.

Според тях кметовете на райони и кметства могат да бъдат активни участници в заседанията на Столичния общински съвет.

Вносителите допълват, че достъпът до онлайн заседанията няма да доведе до допълнителни финансови разходи. Според тях участието им в разискванията в СОС ще се осигури повече плурализъм, публичност, прозрачност и отчетност при работата на местната власт.