Коалиционните партньори се разбраха за около час и половина разговор днес в парламента. Подробности обаче, те не пожелаха да разкрият.
Коалиционните партньори излязоха пред медиите за възможно най-краткия брифинг, на който ставаме свидетели от началото на консултациите за изборните изменения.

Стана ясно, че кабинетът няма да се разпадне. "Спокойни сме за формираното мнозинство в парламента", обяви лаконично председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Стигнахме до единни позиции", отчете той.

Той не разкри какво съгласие са постигнали. Каза само, че предстоят разговори в парламентарните групи като на тези разговори депутатите ще бъдат запознати с договореното.

Правна комисия подкрепи ветото на Плевнелиев

Правна комисия подкрепи ветото на Плевнелиев

След тежко и нервно заседание

Останалите участници в разговорите запазиха пълно мълчание. Цветанов обеща утре да бъде оповестено за какво са се разбрали партньорите.
Припомняме, утре трябва да бъде гласувано ветото на Плевнелиев върху текстове от изборния кодекс, засягащи гласуването в чужбина. Патриотите, които след напускането на АБВ стават основен партньор на ГЕРБ в управлението – заявиха, че ако ветото бъде подкрепено, те напускат коалицията.

Пълна загадъчност Цветан Цветанов запази и след срещата на ПГ на ГЕРБ. Пак посочи - компромис е постигнат в името на стабилността.

Неофициално се коментира, че ветото няма да получи подкрепа в зала. Друг неофициален компромис - ще има до 40 секции в страните от ЕС.

Разбира се официалните неща ще са ясни утре, когато сутринта отново ще има разговори. Обсъждането на президентското вето ще бъде втора точка от дневния ред.

ГЕРБ по думите на Цветанов винаги били за единството на кабинета. Получаваме пълно разбиране, изтъкна той.

Разбрали се с партньорите да не разкриват до утре какво е постигнато. Защитавали се интересите на всички. Утре ще бъде обявено абсолютно всичко, още Цветанов.

След гласуването на ветото всичко щяло да се изясни, но трите партии във властта щели да гласуват единно, като очакват да ги последват и други формации освен подкрепящите властта.

По-рано днес след бурни дебати обаче правната комисия не успя да отхвърли президентското вето, така че решаващо ще е утрешното гласуване в пленарна зала.