Не са високи разходите за аптеките заради новата система за верификация. Това стана ясно от изслушването на здравния министър Кирил Ананиев.

Аптеките трябва да си закупят единствено четеца за системата за верификация на лекарствените продукти, посочи още министърът.

Нищо страшно няма да се случи с аптеките, убеждава Ананиев

Нищо страшно няма да се случи с аптеките, убеждава Ананиев

Такъв важен сектор не може да остане в сивата икономика

През април миналата година българската система за верификация е свързана с европейската. До всички регистрирани търговци на едро и дребно с лекарствени продукти е изпратено писмо за възможностите за свързване със системата и подробни инструкции за осъществяване на това свързване, посочи Ананиев.
Разработени са и специални модули за дистанционно обучение на магистър-фармацевтите, където е застъпена основната тема за въвеждане на системата на верификация на лекарствените продукти.

На територията на страната функционират около 3 600 аптеки, 2 400 от тях имат договор с НЗОК.

774 аптеки се включиха в националния протест

774 аптеки се включиха в националния протест

Всички спешни пациенти са били обслужени

Аптеките работят с компютри и специализиран софтуер. Тези търговци на дребно е необходимо единствено да си закупят четец, чиято стойност е между 180 и 200 лева за едно работно място и еднократно да заплатят сумата от 50 лева за свързване със системата, стана ясно от коментара на министъра.

Единични били случаите, в които аптека функционира без интернет и компютър.

Ананиев обясни, че цената, която трябва да бъде заплатена за въвеждане на система е между 1 500 и 2 000 лева като еднократен разход.

Ананиев не разбира защо протестират фармацевтите

Ананиев не разбира защо протестират фармацевтите

В никоя друга страна в ЕС нямало такова напрежение